Privremena zabrana

Iako je u stečaju dvije godine, Fiolićeve nekretnine i dalje ne mogu na prodaju

Stečajna upraviteljica želi ih što prije prodati, ali Županijski sud još nije skinuo zabilježbu
Stjepan Fiolić i odvjetnik
 Bruno Konjević / CROPIX

Kuća, oranica, poslovna zgrada, stan na samom Trgu bana Josipa Jelačića, poslovni prostori i farma samo su neke od nekretnina koje čine stečajnu masu tvrtke Mesnice Fiolić d.o.o. koje, otkako je prije dvije godine otvoren stečajni postupak, stoje i propadaju iako ih stečajna upraviteljica želi prodati, ali Županijski sud još nije skinuo zabilježbu privremene mjere zabrane otuđenja ili opterećenja.

Stečajna upraviteljica slala je već, navodi se u izvješću stečajnog postupka, požurnice na Županijski sud, ali do danas zabilježbe nisu ukinute.

- Država je u postupku stečaja dobila status razlučnog vjerovnika - kaže stečajna upraviteljica Davorka Huljev.

Na Županijskom sudu odgovorili su nam da se “predmet nalazi i dalje u radu na izvanraspravnom vijeću, budući da je zatraženo mišljenje USKOK-a o prijedlogu za ukidanje privremenih mjera, koje do danas nije zaprimljeno unatoč upućenim požurnicama”.

“U razgovoru sa zamjenikom ravnateljice USKOK-a zaduženim za navedeni predmet utvrđeno je da se Građanskoupravni odjel Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, koje zastupa RH u građanskoupravnim postupcima, što je konkretno i slučaj, jer se radi o privremenoj mjeri osiguranja imovinskopravnog zahtjeva koji je postavila RH, o prijedlogu za ukidanjem privremenih mjera nije očitovalo”, navodi se u odgovoru sa Županijskog suda.

Na tom Kaznenom sudu u tijeku je, naime, postupak zbog afere Planinska u kojem su Mesnice Fiolić d.o.o. optužene da su počinile kazneno djelo protiv službene dužnosti zloporabe položaja i ovlasti te da su kaznenim djelima pribavile nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od dva milijuna kuna te štetu u iznosu od 37,9 milijuna kuna. Stoga je država, koju zastupa Županijsko državno odvjetništvo, podnijela imovinskopravni zahtjev te je određena privremena mjera, i to još 13. svibnja 2013. godine, temeljem koje je izvršila zabranu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Mesnica Fiolić - u stečaju. Podsjetimo da su problemi Mesnica Fiolić počeli nakon što je Stjepan Fiolić uhićen u travnju 2012. godine. Tvrtka je nakon ostvarenih 44,5 milijuna kuna prihoda u 2013., u 2014. i 2015. godini počela stvarati gubitke te je u siječnju 2017. otvoren stečajni postupak.

“Nakon otvaranja stečajnog postupka podnesena je prijava tražbina, kao i zahtjev za priznavanje razlučnog prava na predmetnim nekretninama. Republika Hrvatska je svrstana u tablicu razlučnih vjerovnika”, navodi se u spomenutom izvješću. Stečajna upraviteljica Huljev kaže da nekretnine stoje i zapravo propadaju jer tvrtka nema novca da se plati njihovo čuvanje i održavanje.

Osim nekretnina, tvrtka posjeduje vozila i pokretnine, pa će uskoro u prodaju nekolicina teretnih automobila, kombija i jedan Mercedes N2 te postrojenje za proizvodnju i alati koje je sudski vještak za strojarstvo procijenio na 604.000 kuna. Tvrtka je osnovana 1992., a temeljni kapital joj je 18,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:02