NIKAKO NAPRIJED

I u zadnjem kvartalu 2022. godine Hrvatska usporava: industrijska proizvodnja i trgovina na malo u prosincu padaju

U prosincu je zabilježen daljni pad brojki u ova dva sektora

Ilustrativna fotografija

 Dan Prince/Imagesource/Profimedia/Dan Prince/imagesource/profimedia

Pad prometa u trgovini na malo od 0,8 posto na godišnjoj razini koji je zabilježen lanjskog prosinca, kao i godišnji pad industrijske proizvodnje od 2,3 posto zabilježen u istom mjesecu, ukazuju na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošnja u trgovini na malo u prosincu prošle godine realno je pala 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a po istoj je stopi zabilježen pad potrošnje u maloprodaji i na godišnjoj razini. Na godišnjoj je razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima u prosincu pao za 1,7 posto. Promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao je 3,5 posto.

U cijeloj prošloj godini promet od trgovine na malo realno je porastao 2,1 posto u odnosu na 2021.

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala drugi mjesec zaredom, i to oštrije nego mjesec prije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u prosincu porasla je 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na prosinac godinu dana prije pala je 2,4 posto. Pad proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 10,1 posto, u proizvodnji energije. S padom od 4,9 posto, slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala 4, a intermedijardnih proizvoda 3,8 posto. U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja porasla 1,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:13