USKLAĐIVANJE S INFLACIJOM

I Telemach diže cijene od 1. kolovoza: Pogledajte koliko više će vas koštati njihove usluge...

Unatoč povećanju cijena, korisnici ne mogu raskinuti ugovor bez naknade

Telemach

 Darko Tomas/Cropix

Telemach Hrvatska drugi je operater na tržištu koji diže cijene zbog usklađivanja s inflacijom. Upravo su obavijestili svoje korisnike da od 1. kolovoza dižu cijene za 8,3 posto, a prvi računi s uvećanim iznosom stići će im u rujnu.

Povećanje cijena odnosi se na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa, a na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade i rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula pa te naknade ostaju neizmijenjene.

Unatoč povećanju cijena korisnici ne mogu raskinuti ugovor bez naknade jer su to pravo imali početkom 2023. godine.

"Početkom godine obavijestili smo sve naše korisnike o uvođenju indeksne klauzule u Opće uvjete poslovanja Telemach Hrvatska. Temeljem indeksne klauzule, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju za prethodnu godinu objavljuje Državni zavod za statistiku", podsijećaju iz Telemacha.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. godini iznosila je 10,8 posto. Poskupljenje od 8,3 posto na primjeru mjesečne naknade za tarifni paket Start od 10,90 eura znači da će iznos mjesečne naknade od 1. kolovoza povećati za 0,90 eura i iznosit 11,80 eura.

Kao što je poznato Hakom je omogućio telekomima da jednom godišnje primijene inflacijsku klauzulu. A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su cijene tarifa i opcija podigli 8,5 posto. Hrvatski Telekom za sada nije donio takvu odluku.

image

Telemach

Darko Tomas/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:52