'Lepoglavska spojnica'

HŽ Infrastruktura potpisala ugovor o izradi dokumentacije za projekt vrijedan 6,2 mil. kn

Studijska dokumentacija analizirat će moderniaciju postojeće pruge duge 54 kilometra kao i gradnju novog spoja
Vlak HŽ-a, ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

HŽ Infrastruktura je sa zajednicom ponuditelja potpisala ugovor za izradu studijske dokumentacije za projekt "Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica" vrijedan 6,2 milijuna kuna bez PDV-a, priopćili su iz HŽ Infrastrukture.

Zajednicu ponuditelja čine tvrtke ŽPD, Granova, Institut IGH i Rijekaprojekt, a od spomenutih 6,2 milijuna kuna Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. sufinancira 85 posto sredstava.

Rok za izradu studijske dokumentacije je 13 mjeseci od dana sklapanja ugovora. Dokumentacija uključuje izradu studije povezivanja "Lepoglavskom spojnicom" unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske s idejnim rješenjima, studiju izvodljivosti te analizu troškova i koristi za odabrano idejno rješenje, stoji u priopćenju.

Studijska dokumentacija za projekt "Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica" analizirat će modernizaciju postojeće pruge na dionici Čakovec – Varaždin – Lepoglava te Krapina/Sveti Križ Začretje – Zabok duljine oko 54 kilometara (km) te gradnju novog spoja željezničke pruge Lepoglava – Krapina/Sveti Križ Začretje duljine oko 19 km. To je, inače, dio plana modernizacije i gradnje željezničke infrastrukture od Čakovca i Varaždina prema Zaboku i Zagrebu.

"Gradnja nove pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok, koja se proteže kroz Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, uklapa se u europske strategije prometnog razvoja koje favoriziraju željeznicu kao brz, učinkovit i ekološki prihvatljiv način prijevoza. Njezina izgradnja omogućit će povezivanje sjevera Hrvatske sa Zagrebom. Osim toga imat će i ključnu ulogu u integriranom putničkom prijevozu, čime će velikome broju građana u sjevernoj prometnoj podregiji omogućiti učestala i brža putovanja na posao i u školu. Pruga će podići i značaj teretnog prijevoza u tranzitu te će poboljšati konkurentnost gospodarstva sjeverne Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Dokumentacija koja će biti izrađena u sklopu ovog projekta podloga je za izradu eventualno potrebnih prijedloga izmjena i dopuna dokumenata prostornog uređenja, studije utjecaja na okoliš te daljnje projektne dokumentacije koja je preduvjet za buduću modernizaciju i izgradnju pruge, napominju iz HŽ Infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2021 21:42