posljedica novih ugovora

HŽ Cargo uzeo u najam električnu lokomotivu, 2021. u planu još tri

U pripremi je natječaj za najam još najmanje tri lokomotive minimalne snage 5,6 MW, koji bi trebao biti objavljen do kraja godine, najavljuju u toj državnoj kompaniji
 AFP

HŽ Cargo je nakon duljeg vremena krenuo u modernizaciju svog voznog parka.

Ovaj tjedan tvrtka je od njemačke leasing kuće ELL Germany GmbH preuzela novu električnu lokomotivu Siemens Vectron X4 A17. Lokomotiva je unajmljena na godinu dana. HŽ Cargo je u procesu restrukturiranja. U tvrtki tvrde da je najam prve električne lokomotive jedan od ključnih koraka u smjeru jačanja konkurentnosti, a posljedica je novih i značajnih ugovora koje je HŽ Cargo sklopio u posljednjih šest mjeseci. Riječ je o prilagodbi novim uvjetima na tržištu željezničkog prijevoza tereta koji se konceptualno mijenja. Naime, dosadašnja tonaža vagona kretala se između 1600 i 1800 tona, a trenutačno tereti prelaze i 2500 tona. Kako bi mogli konkurirati ostalim tvrtkama na tržištu, HŽ Cargo morao je nabaviti ovu jaču lokomotivu.

Prema tvrdnjama iz kompanije, ovo je samo početak modernizacije voznog parka. U pripremi je natječaj za najam još najmanje tri lokomotive minimalne snage 5,6 MW, koji bi trebao biti objavljen do kraja godine.

"S obzirom na postavljene ciljeve restrukturiranja, zahtjeve ugovornih partnera i nove natječaje na kojima konkuriramo zajedno s još devet društava koja posluju na području Republike Hrvatske, modernizacija voznog parka se nastavlja", ističu u HŽ Cargu.

Ova državna kompanija ima 1357 zaposlenih, a vozni park je stariji od 45 godina i tehnološki zaostao. Imaju oko pet tisuća vagona, od kojih je 1100 izvan upotrebe kao i 50 posto od 147 lokomotiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 23:05