Korejski div

Hyundai razmišlja o pokretanju proizvodnje u Hrvatskoj, razgovori se vode već dva mjeseca?

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrijednost Hyundaijeve investicije
Ilustracija: Tvornica Hyundaija u Južnoj Koreji, poslovna zona u Trnovcu Bartolovečkom pokraj Varaždina i tvornice Kije u Žilini, Slovačka
 Lee Jae-Won / Boris Kovačev / Petr Josek / Reuters / Hanza Media

Jedan od vodećih proizvođača automobila u svijetu, južnokorejski Hyundai, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj.

Informacija je to koja nam je potvrđena iz Vladinih krugova, u kojima nam kažu da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u našu zemlju i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva mjeseca.

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrijednost Hyundaijeve investicije u Hrvatskoj. No, tvrde naši sugovornici, Hyundai bi kao lokaciju najvjerojatnije odabrao područje Varaždina, na kojem već postoje tvrtke koje rade za automobilsku industriju, te bi proizvodio gotov proizvod - automobile, a ne samo dijelove.

Ako se južnokorejski automobilski div u konačnici doista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja jer bi otvorila velik broj novih radnih mjesta, dodatno pospješila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicijskom zemljovidu.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku jedan je od ciljeva Vlade. Pojedine tvrtke u Hrvatskoj već proizvode dijelove za svjetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila. Prema službenim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2861 radnika, a prosječna bruto plaća u njoj je 1073 eura. Riječ je o izvozno orijentiranoj industrijskoj grani, čiji je udio u hrvatskom izvozu 4,7 posto.

I Darko Horvat, ministar gospodarstva, na marginama jučerašnjeg Poslovnog foruma “Inovacijama do konkurentnosti”, koji je u zagrebačkom hotelu Westin organiziran u sklopu summita Srednjoeuropske incijative (SEI), organizacije koja okuplja 18 članica, rekao je da je cilj Vlade potaknuti reindustrijalizaciju zemlje.

- U ovom trenutku u Hrvatsku mamimo desetak investitora koji su dosad Hrvatsku zaobilazili - rekao je Horvat i dodao da uglavnom ciljaju ulagače iz automobilske industrije. Detalje, međutim, nije otkrivao.

Možda je najbolji primjer koristi za lokalnu ekonomiju ulaganje Kia Motorsa u Slovačku. Kia je, kako je Jutarnji već pisao, Slovačkoj 2015. godine platila 60,1 milijun eura poreza na dobit. Otkako je Kia došla u slovački grad Žilinu, država je od nje uprihodovala 320 milijuna eura na ime poreza, četiri puta više od iznosa koji je sama zemlja uložila kako bi privukla Kiju. Inače, kapacitet pogona Kije je 350.000 automobila godišnje, zapošljava 3800 radnika, a stvorila je više od 20.000 radnih mjesta u pogonima i kod dobavljača.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Ključne brojke za Hyundai Motor Group (uključuje Hyundai Motor Company i Kia Motors)

Zaposlenika: 262,463 (2015. godine)

Broj prodanih automobila: 7,25 milijuna, od toga 4,5 milijuna Hyundai Motor Company i 2,75 milijuna Kia Motors (podaci za 2017.)

Prihod od prodaje: 90,9 milijardi dolara za Hyundai Motor Company i 48,257 milijardi dolara za Kia Motors

Neto dobit: 4,28 milijarde dolara za Hyundai Motor Company i 913 milijuna dolara Kia Motors (podaci za 2017.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 18:07