Sezonski radnici

HUT pozdravlja odluku Vlade o povećanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca

upozoravaju da je sada ključno smanjiti administrativne barijere za korištenje dozvola
Ilustracija, konobar na plaži
 Profimedia, Marka

Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga turističkog sektora, pozdravlja danas donesenu odluku Vlade o povećanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u 2019. čime se predviđa nešto više od 15.000 dozvola za sektore turizma i ugostiteljstva. U HUT priopćuju da je ova odluka korak u dobrom smjeru u kontekstu rješavanja problematike nedostatka radne snage i kvalitetne pripreme za narednu turističku sezonu.

Istovremeno, upozoravaju da je sada ključno smanjiti administrativne barijere za korištenje dozvola, jer je to jedina mogućnost realizacije povećanih kvota.

„Pozdravljamo odluku Vlade da poveća broj dozvola za strane radnike u turizmu i to mnogo ranije nego prošle godine. To turističkom sektoru omogućava da se pravovremeno pripremi za nadolazeću sezonu, koju će obilježiti borba za svakog gosta. Ovo je pozitivan korak prema rješavanju pitanja nedostatka radne snage u turizmu, a nadamo se kako će sljedeći biti pojednostavljivanje procedura dovođenja radnika jer je to ključno da se kvota za turističke radnike učinkovito iskoristi na dobrobit cjelokupnog gospodarstva“, kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Po njima preduvjet dugoročnog rješavanja problema nedostatka radne snage u turizmu zajednički pristup donositelja odluka i cijelog sektora. Takav sveobuhvatan pristup važan je jer je jedino dugoročno rješenje ovog problema osiguravanje rasta plaća u turizmu, a za to je nužno poboljšanje ukupnog poslovnog okvira.

U HUT-u napominju da je turizam sektor koji još uvijek ima veliki potencijal razvoja i rasta, a s obzirom da čini oko 20 posto BDP-a, poticanje bržeg rasta turizma rezultiralo bi ubrzanjem ukupnog gospodarskog rasta Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:38