NEIZVJESNOST ZA POSLOVANJE

HUP Vladi: ‘Podržavamo mjere za štednju, ali smanjivanje ili gašenje proizvodnje znači nezaposlenost... a to je udar‘

‘Dio mjera nije objašnjen, postoji neizvjesnost za poslovanje‘

Pogoni Petrokemije

 Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon što su proučili jučer donijete Vladine smjernice za uštedu energije, iz Hrvatske udruge poslodavaca su nam kratko odgovorili kako podržavaju štednju, no nije im baš sve jasno u dijelu koji se na njih odnosi.

Naime, kako navode, dio predviđenih mjera je provediv i ostvariv u kratkom roku, no jedan dio preporuka za poduzetnike je ostvariv tek u srednjem ili dugom roku, a dio "otvara dodatna pitanja koja nisu objašnjena u samom dokumentu koji je Vlada usvojila te stvara neizvjesnost za poslovanje u nadolazećem razdoblju".

Svjesni su, kažu, da će u situaciji enormnog rasta cijena i mogućeg dodatnog ograničenja isporuke energenata svi morati podnijeti određeni teret, ali smatraju da treba pronaći način kako bi se rizici za gospodarstvo sveli na najmanju moguću mjeru.

"Jer, u slučaju smanjenog obujma, ili čak potpunog gašenja proizvodnje kao što se spominje u jednom dijelu Smjernica, može se očekivati i povećanje nezaposlenosti, što onda dovodi i do smanjene potrošnje i značajnog udara za cjelokupnu ekonomsku aktivnost i životni standard", poručuju.

Za energetsku učinkovitost potrebno vrijeme prilagodbe

Naravno, pritom podsjećaju da je HUP zbog enormnog rasta cijena energenata već apelirao da je "od iznimnog značaja pružati kratkoročnu potporu i smanjiti pritisak kojem su poslovni subjekti svakodnevno izloženi, a što je moguće kroz smanjenje izravnih troškova".

Što se pak tiče sugeriranog prelaska kompanija na energetski učinkovitije sustave u proizvodnom sektoru, kažu da je iluzorno očekivati da će se to dogoditi do kraja ove godine.

"Gospodarstvo je spremno investirati u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore, no potrebno je urediti i zakonodavne okvire unutar kojih će to biti dovoljno poticajno za poduzetnike, a svakako je potrebno pojednostavniti prijavu, kao i prilagoditi uvjete provedbe u okviru EU natječaja", naglašavaju.

Poslodavci puno očekuju od najavljenog jesenskog Vladinog paketa pomoći, a prošlog su tjedna i naveli u nekoliko točaka što konkretno misle da bi država trebala poduzeti vezano uz skok cijena struje koji je za poduzetnike sada silno opterećenje.

Prvo očekuju da se ograničen cijene električne energije na do 150 eura MWh od 1.kolovoza do kraja iduće godine, a drugo je privremeno ukidanje ili trajno smanjenje mrežarine i trošarine. Također, kao treće, smanjenje naknade za obnovljive izvore energije do kraja iduće godine, a kao četvrto umanjenje osnovice poreza na dobit za iznos povećanja troška električne energije poduzetnika u odnosu na 2021. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:04