Bespovratna sredstva

HUP 'Važno je da ova mjera obuhvati što je moguće više sektora. Svi oni trebaju pomoć'

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, kaže da je mjera davanja bespovratnih sredstava za isplatu plaća prioritet i HUP se zalaže za što bržu provedbu.
Ilustracija
 Boris Kovacev / CROPIX

Iz Hrvatske udruge poslodavaca jutros su poručili Vladi da sada fokus mora biti na hitnoj definiciji i provedbi kriterija po kojima će poslodavci moći pristupiti svim državnim mjerama pomoći gospodarstvu, a posebno se to odnosi na mikro i male tvrtke.

„Kako bi se sačuvala radna mjesta i izbjegla ili značajno smanjila otpuštanja dobro je da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo posebnu mjeru kojom će se financirati 100% troška neto minimalne plaće u tvrtkama čije je poslovanje ugroženo. Procjena je da će se ovom mjerom obuhvati oko 400 tisuća radnih mjesta, ali HUP smatra da mjere za potporu malih i srednje velikih tvrtki trebaju biti veće jer ovo već sada nije dovoljno“, objavili su.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, kaže da je mjera davanja bespovratnih sredstava za isplatu plaća prioritet i HUP se zalaže za što bržu provedbu.

„Važno je da ova mjera obuhvati što je šire moguće sve sektore i veličine gospodarskih subjekata, jer svugdje ima ugroženih koji ne mogu izdržati nekoliko mjeseci bez prihoda, dakle nije riječ o tvrtkama u samo pojedinim sektorima. Moramo zaustaviti otpuštanja koja su krenula i dati poslodavcima podršku i jasne smjernice moguće pomoći u narednim danima i mjesecima“, poručio je Majetić.

Traže i da se dio davanja poslodavcima bezuvjetno otpiše na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti „jer svaka odgoda plaćanja u ovom trenutku može biti privremena pomoć, no to zasigurno nije trajno rješenje problema jer će ti dugovi doći na naplatu, a gubici koje gospodarstvo sada trpi mnogima su već nenadoknadivi u ovoj godini.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 13:18