Ugrožena sezona?

HUP traži veće kvote za strane radnike, Ministarstvo odgovara: 'Ima nezaposlenih na burzi'

Na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni, kaže Ministarstvo
 Vlado Kos / ilustracija / CROPIX

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava upravo je odgovorilo da kvote za strane radnike ne namjerava povećavati. Odgovor dolazi nakon što je Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma jutros zatražila Vladu da hitno donese odluku o povećanju kvota za strane radnike jer je "situacija s radnom snagom kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile."

Na njihov apel Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odgovorilo je priopćenjem:

- Ove godine osigurali smo preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine. Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota.

Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni, stoji u priopćenju.

Navode, također, da je Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve nezaposlene u Republici Hrvatskoj od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Osim toga, kažu, omogućili su rad umirovljenicima do pola radnog vremena pa je i tu mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je, navode, preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine.

- Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu. Ovim putem pozivamo poslodavce da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no napominjemo cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu - zaključuju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 02:41