Potpora domaćoj trgovini

HUP traži oporezivanje prekogranične online trgovine: 'Zbog nje pate naši trgovci'

Tvrde da je rast online trgovine tijekom pandemije koronavirusa stavio domaće trgovce u neravnopravan položaj
Ilustracija, online trgovina
 Getty Images/iStockphoto

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže Ministarstvu financija da u skladu s EU direktivom počne oporezivati inozemnu prekograničnu online trgovinu i tim prihodom pomogne hrvatskoj trgovini u kojoj je, kažu poslodavci, ugroženo više od 300.000 izravnih i neizravnih radnih mjesta.

Tvrde da je rast online trgovine tijekom pandemije koronavirusa stavio domaće trgovce u neravnopravan položaj naspram stranih online trgovaca, jer velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internetsku domenu te kod kupaca stvaraju zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini.

Na računu se, naime, ne iskazuje iznos PDV-a pa se on zapravo plaća u nekoj drugoj zemlji, kaže se u HUP-ovu priopćenju. HUP stoga zahtijeva strogu kontrolu i naplatu poreza na prekogranične isporuke.

"Fer i transparentno oporezivanje online trgovine, isto kao što se oporezuje i "klasična" trgovina, prilika je da država uprihodi i preko milijarde kuna godišnje samo iz te stavke. Najveće internet trgovine registrirane su u poreznim "oazama" poput Rumunjske, Češke ili Cipra te isključivo propustima naše porezne uprave ne plaćaju hrvatski PDV koji je među najvećima u EU", tvrdi predsjednik HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara Denis Čupić.

Predlaže da iz toga izvora država osnuje fond za oporavak domaće trgovine koja je zbog ograničavanja na rubu stečaja.

Prema HUP-u, potrebno je preispitati i zlouporabe u dostavi bez carinjenja pošiljaka male vrijednosti u Hrvatsku, jer na taj način kroz svjetske e-divove ulazi masa robe više vrijednosti izbjegavajući hrvatske poreze koje svi u lancu trgovine u Hrvatskoj plaćaju. Strane online trgovine u Hrvatskoj, inače, prodaju sve - od parfema, obuće do frižidera - a uz to ne plaćaju naknade za ambalažni i elektronički otpad i slično.

"Sve dok je ovakvog izbjegavanja, u Hrvatskoj neće biti prostora za manji PDV niti manje naknade zbog neravnopravnog položaja hrvatskih tvrtki", misle u HUP-u.

"Kada kupite žvakaće gume od 5 kuna na kiosku, jedna kuna ide državi. Kada potrošite 5 kuna online, svih 5 kuna ode u neku drugu ekonomiju, a PDV nekoj drugoj državi dok tom stranom trgovcu ostane veći neto prihod. Takva neravnopravnost ugrožava tvrtke i zaposlene u trgovini u Hrvatskoj, a pogotovo u ovoj situaciji kada su domaće trgovine zatvorene, a inozemni online trgovci posluju bolje no ikada", poručuju poslodavci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 20:22