HUP: 'Rasterećenje gospodarstva neće biti u iznosu od 532 milijuna kn kako Vlada predviđa'

Broj izbrisanih poslovnih subjekata već je u ožujku i travnju ove godine bio veći od broja novih, a trend bi se mogao nastaviti
Sastanak ministra Zdravka Marića s poslodavcima o mjerama Vlade zbog posljedica koronavirusa
 Davor Pongracic / CROPIX

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su upozorili da će stvarni učinci smanjenja parafiskalnih davanja biti manji od očekivanih odnosno oko 400 milijuna kuna, a ne 532 milijuna kao što se procjenjuje u vladinom Akcijskom planu.

"Iako Akcijski plan smanjenja neporeznih i parafiskalnih davanja koji je Vlada prihvatila predviđa rasterećenje gospodarstva od 532 milijuna kuna, stvarno rasterećenje bit će osjetno manje", istaknuli su iz HUP-a.

Izračun Vlade, kako navode, temelji se na pretpostavci zadržavanja iste razine prihoda i broja tvrtki u gospodarstvu, što je vrlo neizvjesno u ovom trenutku.

HUP stoga procjenjuje da će stvarni učinci provedbe 50 mjera rasterećenja biti oko 400 milijuna kuna. Iz HUP-a navode i kako se rasterećenje plaćanja u vezi s članarinama za HGK i HOK temelji na pretpostavci o određenom broju osnivanja novih poduzeća i obrta nakon 1. siječnja 2021.

Prema podacima portala Fininfo, broj izbrisanih poslovnih subjekata već je u ožujku i travnju ove godine bio veći od broja novih, a očekuje se da bi se taj trend mogao nastaviti i idućih mjeseci.

Uz to, neka od davanja koje se smanjuju, poput vodnog doprinosa, plaćaju se samo prilikom investicija, što je također vrlo neizvjesno u ovom trenutku, napominju iz te udruge.

Podsjećaju da su predlagali da se za 20 najvećih davanja pregovara o optimalnom postotnom smanjenju, a da se preostalih 420 ukine ili smanji za 70 posto.

Međutim, u Akcijskom planu je od tih 20 koji najviše opterećuju gospodarstvo smanjeno tek pet davanja - godišnja naknada za uporabu neuparenog radiofrekvencijskog spektra, naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, članarina turističkim zajednicama, naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma te vodni doprinos.

"Određeni oblici neporeznih i fiskalnih davanja nisu hrvatski izuzetak, ali HUP smatra da bi tako prikupljena sredstva trebala bi biti na korist svima s ciljem unapređenja javnih dobara", istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Napominje i kako je svrhovitost potrošnje prikupljenih sredstava u Hrvatskoj često nevidljiva i neučinkovita, a u doba krize svaki takav trošak treba staviti pod povećalo i procijeniti je li i koliko poduzetnicima isti može biti "omča oko vrata".

Stoga se HUP, kako navode, i dalje zalaže za pojednostavljenje postojećeg seta davanja, što bi uz veću transparentnost i efikasniju potrošnju unutar javnog sektora otvorilo prostor za smanjenje i/ili ukidanje velikog dijela neporeznih i parafiskalnih davanja.

Podsjetimo, Vlada je 7. svibnja donijela Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, čijom se provedbom planira smanjenje opterećenja za gospodarstvo od 532 milijuna kuna. Plan predviđa ukupno 50 mjera rasterećenja, a 33 mjere odnose se na smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja koja se plaćaju temeljem zakonskih ili podzakonskih akata.

U okviru predviđenih mjera planirano je ukidanje ili umanjenje više od 300 upravnih pristojbi koje čine prihod središnjeg državnog proračuna, a 17 mjera odnosi se na smanjenje naknada za stručne ispite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:38