UOČI NASTAVKA PREGOVORA

HUP: ‘Ne mogu poslodavci odgovarati za uvjete u kojima se odvija rad od kuće‘

Istraživanja Europske komisije kažu da će se u bliskoj budućnosti oko 30 posto poslova obavljati od kuće

Damir Zorić

 Marko Todorov/Cropix

Novi ministar rada treba odmah prionuti izmjeni Zakona o radu, ali istodobno pripremati i potpuno novi ZOR, poručio je jučer glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić u osvrtu na tekuće pregovore s Vladom i sindikatima o izmjeni Zakona o radu.

- Godinu i pol dana pregovarali smo o novom Zakonu o radu, da bi sada došli u pregovore o izmjenama postojećeg ZOR-a. Ovako kako sada idu pregovori 'mini' izmjene ZOR-a mogle bi biti korak unatrag prema onome što je nama kao gospodarstvu, duboko smo uvjereni, nasušno potrebno, a to je dinamično tržište rada koje prati nove oblike rada i poslova. Mi to sada nemamo u radnome zakonodavstvu koje je zastarjelo - ocijenio je Zorić, podsjetivši da je Vlada odustajanje od novog ZOR-a obrazložila zahtjevima koje država mora ispuniti iz reformskog dijela Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te pripadajućih direktiva EU.
Prema riječima glavnog pregovarača HUP-a o izmjenama ZOR-a Nenada Seiferta glavni prigovori poslodavaca u odnosu na prijedlog izmjena ZOR-a tiču se uređivanja pitanja rada na izdvojenom mjestu, prestanka radnog odnosa navršavanjem životne dobi, ugovora na određeno vrijeme i rada na digitalnim platformama.

- Kroz uređivanje rada na izdvojenom mjestu poslodavcima se žele nametnuti obveze prema radniku na koje oni jednostavno ne mogu pristati. Ne mogu poslodavci snositi odgovornost za uvjete nečijeg rada izvan radnog mjesta i po odluci samog radnika - ustvrdio je Seifert, naznačivši kako je za poslodavce posebno neprihvatljiv prijedlog Ministarstva rada da se odluka o tome hoće li radnik nastaviti s radnim odnosom kada ispuni uvjete za starosnu mirovinu u potpunosti temelji na odluci radnika. I poslodavcima se, smatraju, mora dati mogućnost da odluče hoće li s radnikom koji uspuni uvjete za starosnu mirovinu produljiti ili raskinuti ugovor. Za uređivanje rada na digitalnim platformama u HUP-u kažu da je bolje pričekati pripadajuću direktivu EU, a ne da se, smatraju, ZOR ponovo mijenja kada ta direktiva stigne.

Pravila koja ničemu ne služe

- Istraživanja Europske komisije kažu da će se u bliskoj budućnosti oko 30 posto poslova obavljati od kuće, idemo kroz izmjene ZOR-a krenuti ususret toj budućnosti, uvesti rad na daljinu kao novi institut rada nevezano za rad na izdvojenom mjestu. Ajmo omogućiti radnicima da u dogovoru s poslodavcima biraju odakle će raditi, a ne jednoj i drugoj strani nametati pravila koja ničemu ne služe - poručio je Damir Zorić.

U prilog svojim argumentima za uređivanje rada na daljinu što fleksibilnijim odredbama ZOR-a, u HUP-u prilažu rezultate 'Devote istraživanja o radu na daljinu' koje su proveli u suradnji s Sindikatom naftnog gospodarstva. U tom projektu poslodavci i sindikati usuglasili su se da treba uvesti novi institut rada na daljinu te, među ostalim, isplatu paušalnog troška radniku koji u dogovoru s poslodavcem izabere takav način rada, uz oslobađanje od poreza takvih davanja te mogućnost ugovaranja stalnih i povremenih radova na daljinu.

Kada su u pitanju ugovori na određeno vrijeme u HUP-u očekuju da će Vlada uvažiti njihove argumente da se u ZOR ugradi mogućnost sklapanja najviše šest, umjesto sadašnjih tri, uzastopnih ugovora na određeno vrijeme s radnikom jer, ističu, u nas radi sve više stranaca čiji rad, podsjećaju, ne uređuje samo ZOR nego i Zakon o strancima. Prema najavama iz HUP-a, u ponedjeljak 2.svibnja nastavljaju se pregovori o izmjeni ZOR-a, a i dalje je, kažu, na snazi namjera Vlade da do 15.lipnja prijedlog zakona upute u Sabor.

Osvrnuvši se na najavu sindikata da će u prvosvibanjskoj prosvjednoj šetnji zagrebačkim ulicama doći i ispred Hrvatske udruge poslodavaca, Damir Zorić izrazio je uvjerenje kako je HUP kriva adresa za takav potez sindikata. Osobno, dodao je glavni direktor HUP-a, nemam nikakav problem pridružiti se obilježavanju Praznika rada u parku Maksimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:10