PANEL DISKUSIJA

HUM-CROMA upozorila na nužnost diverzifikacije poslovanja: ‘Ovo su gorući problemi koji nas čekaju‘

Akutalnost teme i recentna događanja u svijetu privukla su znatan broj istaknutih hrvatskih menadžera i poduzetnika

Panel diskusija na temu 'Diverzifikacija poslovanja'.

 HUM-CROMA

Jučer je u proizvodnom pogonu poduzeća 'Stražaplastika' u Humu na Sutli, u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika HUM-CROMA, održana panel diskusija na temu 'Diverzifikacija poslovanja'.

Kako se ističe u priopćenju HUM-CROMA, nestabilnost svjetskog gospodarstva, enorman rast cijena energenata, ratna zbivanja u Ukrajini te sankcije Rusiji imaju značajne negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo. Upravo akutalnost teme i recentna događanja u svijetu privukla su znatan broj istaknutih hrvatskih menadžera i poduzetnika.

Nakon uvodnog izlaganja Branimira Muidže, generalnog direktora HeidelbergCement Group d.d. za Hrvatsku i BiH, započela je i diskusija uz paneliste Ivanu Kolar (direktorica Julisu Rose d.o.o.), Josipa Grileca (direktor Stražaplastika d.d.), Tihomira Premužaka (direktor Vetropack Straža d.d., predsjednik HUM-CROMA), Miodraga Šajatovića (gl. i odg. urednik poslovnog tjednika 'Lider') te aktivno sudjelovanje i ostalih menadžera i poduzetnika.

image
HUM-CROMA

U kratkoj analizi stanja navedeni su gorući problemi koji nas čekaju: recesija, inflacija i pucanja opskrbnih lanaca..., no kako je jedan od panelista primjetio, 'čak manji problem može biti u rastu cijena energenata, no pitanje je volumena nafte i plina, da li ćemo imati dostatne količine nafte i plina za proizvodnju ukoliko se pogorša situacija i ne dođe do smirivanja'.

Diverzifikacija poslovanja, rečeno je, može biti vrlo uspješan alat za unapređenje poslovanja, ali u kontroliranim uvjetima. O diverzifikaciji poslovanja dosta puta počinje se promišljati u kriznim vremenima, što samo po sebi i nije loše, no kada nastupe dobra ili bolja vremena, završavamo i s promišljanjima o diverzifikaciji.

Bez pretenzija za geopolitikom, istaknuto je da, ukoliko se odista stvara bipolarni svijet; EU i SAD na jednoj strani te Rusija i Kina na drugoj, moguće je da će Europa pa samim time i Hrvatska morati početi s proizvodnjom roba koje su prepustili Kini kao svjetskom proizvođaču i da takva situacija, bez obzira na sve negativnosti aktualnog stanja, može biti i mogućnost za svojevrsnu 'reindustrijalizaciju' Hrvatske. Upravo je u tom kontekstu Tihomir Premužak, predsjednik HUM-CROMA, upozorio i na nužnost 'diverzifikacije države' u kontekstu jačanja industrijske proizvodnje i poljoprivrede s ciljem jačanja unutarnjih resursa, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 12:06