Sporni 'švicarci'

HUB: Praksa poljskih i hrvatskih banaka s kreditima u švicarskim francima nije bila ista

Zdenko Adrović vjeruje da će Europski sud presuditi da praksa poljskih banaka nije bila u skladu sa zakonom EU
Ilustracija
 Bruno Konjević / Hanza Media

Dok predstavnici dužnika u švicarskim francima vjeruju da će očekivana presuda Suda EU u poljskom slučaju “švicarac” i njima donijeti korist, hrvatske banke naglašavaju da je ipak riječ o dva različita slučaja.

Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka, vjeruje da će Europski sud, kao i u slučaju Mađarske, presuditi da praksa poljskih banaka nije bila u skladu sa zakonom EU.

- Poljske banke očito su ugovorile primjenu tečaja koji su same određivale i to će vjerojatno Sud EU odbiti. Nasuprot tome, banke u Hrvatskoj nisu ugovarale takav mehanizam, nego su se rate otplaćivale u velikoj većini slučajeva prema srednjem tečaju HNB-a ili same banke. To je bio tržišni tečaj na koji banke nisu imale utjecaja. Zato poljski i hrvatski slučaj nisu isti i nemaju veze jedan s drugim - objašnjava Adrović.

Zagreb, 051217.
Ulica grada Vukovara.
U HUP-u u organizaciji Jutarnjeg lista, HUP-a i HUB-a odrzana je konferencija Razdoblje niskih kamatnih stopa.
Na fotografiji: Zdenko Adrovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media
Direktor HUB-a Zdenko Adrović

Sličnu prasku kao poljske banke imale su i one u Mađarskoj.

U ožujku ove godine Sud EU odlučio je u slučaju dužnice Zsuzsanne Dunai Zrt koja je imala kredit u CHF u Erste Bank Hungary. Ugovor o kreditu proglasio je nezakonitim jer je ocijenio da je ništetna valutna klauzula u CHF koja određuje tečajni rizik, a ona je glavni predmet ugovora.Dok poljski dužnici u CHF tek ulaze u pravosudnu borbu s bankama, oni u Hrvatskoj iza sebe već imaju poprilično iskustvo.

Trenutačno iščekuju reviziju Vrhovnog suda u slučaju žalbi banaka na odluku nižestupanjskog suda koja se odnosi na valutnu klauzulu.

U slučaju da žalbe budu odbijene, mnogi dužnici najavljuju tužbe u kojima će tražiti obeštećenje po osnovi tečaja. Dosad su uglavnom podnosili tužbe protiv banaka zbog načina na koji su mijenjale kamatne stope, ali zbog zastare to više ne mogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:21