STABILAN I LIKVIDAN

HUB: ‘Hrvatski bankarski sustav je jedan od najbolje kapitaliziranih sustava u svijetu‘

Banke su lani povećale neto dobit za 107,5 posto u odnosu na 2020. godinu, s 2,7 na 5,6 milijardi kuna

Zdenko Adrović, direktor HUB-a

 Marko Todorov/Cropix

Bankovni sustav Hrvatske je stabilan, visoko kapitaliziran i likvidan, a dodatno mu u tome pomaže i pristup u Europski tečajni mehanizma ERMII sustav te proces pristupanja eurozoni, objavila je u srijedu Hrvatska udruga banaka (HUB), ističući i odlične rezultate poslovanja banaka u 2021. i pokazatelje stabilnosti poslovanja.

Iz HUB-a u prioopćenju navode da je stopa adekvatnosti ukupnoga kapitala hrvatskih banaka potkraj 2021. dosegnula 25,6 posto, "što hrvatski bankarski sustav čini jednim od najbolje kapitaliziranih sustava u svijetu te jednim od najrazvijenijih u području jugoistočne Europe, potpuno spremnim za predstojeće izazovno razdoblje".

Banke su lani povećale neto dobit za 107,5 posto u odnosu na 2020. godinu, s 2,7 na 5,6 milijardi kuna, što u HUB-u objašnjavaju jednokratnim učincima gospodarske normalizacije.

Naime, kako pojašnjavaju, povećanje dobiti je generirano rastom prihoda od trgovanja i manjim umanjenjem vrijednosti po financijskoj imovini, što je izravna posljedica neočekivano brzog oporavka od pandemijske recesije u 2020. godini.

"Financijska stabilnost jedan je od ključnih preduvjeta održivoga gospodarskog rasta, ali je i izuzetno važna u kriznim situacijama kojima svjedočimo u proteklom razdoblju. Kvalitetne mjere, instrumenti i aktivnosti makrobonitetne politike jačaju otpornost financijskog sustava te smanjuju sistemske rizike, a ta činjenica se ogleda i u izvanrednoj brzini reakcije u postupku sanacije bivše Sberbank d.d.", ističe HUB u priopćenju.

Podsjetimo, početkom ožujka, zbog naglog urušavanja likvidnosti Sberbank Hrvatske nakon uvođenja sankcija Rusiji od strane EU-a i SAD-a, Jedinstveni sanacijski odbor donio je, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom je pokrenut postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik te banke postao je HPB, koji je kupio podružnicu ruske državne banke za 71 milijun kuna. Banka sad posluje pod brandom Nova hrvatska banka i poslovat će u okviru HPB grupe.

Iz HUB-a ističu i da se domaći financijski sustav ove godine intenzivno priprema za uvođenje eura te je shodno tome izuzetno važno u javnom prostoru koristiti objektivne i točne informacije. U proteklom razdoblju, naime, u HUB-u su primijetili niz lažnih objava i SMS poruka, odnosno niz objava s lažnim informacijama o poslovanju pojedinih banaka povodom krize u Ukrajini kojima se pokušava diskreditirati stabilnost poslovanja pojedinih banaka.

"S obzirom na odlične rezultate poslovanja u protekloj godini i na isto takve pokazatelje stabilnosti poslovanja na razini cijelog bankarskog sustava, možemo reći da je hrvatski bankarski sustav visoko kapitaliziran, likvidan, a dodatno u tome pomaže i pristup u ERMII sustav te proces pristupanja eurozoni", zaključuje se u priopćenju HUB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 06:18