Korporativno izvješće

Huawei pregovara s telekomima u Hrvatskoj o izgradnji 5G mreža

Radoslaw Kedzia, potpredsjednik kineske kompanije za srednju, istočnu i sjevernu Europu, otkrio da i dalje vide poslovne prilike unatoč američkim pritiscima i nejasnom stavu EK
 Nicolas Asfouri/AFP

Huawei pregovara s operaterima na hrvatskom tržištu o isporuci 5G mreža i smatra da tu još ima prilike za poslovnu suradnju. Otkrio je to u srijedu Radoslaw Kedzia, potpredsjednik Huaweija za srednju, istočnu i sjevernu Europu.

Kineska kompanija, naime, natječe se za unosne poslove izgradnje 5G mreža, od temeljne mreže do mobilnih antena i druge telekomunikacijske infrastrukture, posebno one optičke koju provode ili ju planiraju ubrzano graditi sve države u Uniji. No, čvrsto američko ne Huaweiju, izrečeno 2019. godine zbog straha od kibernetičkih napada iz Kine, i njegov pritisak na članice EU, kao i nejasan stav Europske komisije, ostavile su vlade europskih zemalja, a onda i operatere u nedoumici što učiniti.

- Naši klijenti za 5G vjeruju nam i žele s nama razgovarati. U Europi smo i dalje jedan od najvećih isporučitelja tehnologije za 5G, a u Hrvatskoj se s operaterima i dalje razgovara. Nije još zaključen izbor, a u prilog nam ide i globalno iskustvo - kaže Kedzia.

Huawei navodi da su lani implementirali više od 3000 inovativnih 5G tehnologija u više od 20 industrija. Usto su, tijekom lockdowna, osigurali stabilan rad više od 1500 telekomunikacijskih mreža u više od 170 država.

Biranje dobavljača

Kedzia dodaje da bi telekom-operateri u Hrvatskoj trebali imati mogućnost birati dobavljače svoje opreme neovisno o geopolitičkoj situaciji. Slično mišljenje ima i za druge europske države koje čekaju jasniji signal Europske komisije.

- Mi smo komercijalna organizacija i ne možemo komentirati političke odnose, ali možemo reći da nije dobro za industriju i korisnike da se postavljaju umjetna ograničenja na tržištu. Rezultat toga moglo bi biti usporavanje primjene novih tehnologija, a k tome izostanak tržišnog natjecanja može dovesti do rasta cijena - kaže Kedzia.

Navodi da Huawei daje velik i pozitivan doprinos gospodarstvu i društvu u Uniji. Citirao je istraživanje "Utjecaj Huaweija na Europu", koje je proveo Oxford Economics, u kojem se navodi da je kineska kompanija u 2019. godini pridonijela BDP-u Unije sa 16,6 milijardi eura. Pomogla je i stvoriti 224.300 novih radnih mjesta te pripomogla donijeti u proračune država članica 6,6 milijardi eura poreza. Huawei navodi i da ima 23 razvojna centra u Europi.

Nastavili rasti

- Još nemamo sve podatke za 2020., ali kada ih budemo imali, moći ćemo ih objaviti. Lani je Huawei u deset zemalja ove regije, uključujući Finsku, Poljsku i Švedsku, proglašen najboljim poslodavcem, a u Hrvatskoj smo nakon potresa donirali učenicima 80 tableta i 320 knjiga iz STEM-a - kaže Kedzia.

Kineska kompanija objavila je globalno izvješće koje pokazuje da je lani nastavila rasti, ali malo sporije nego prije. U 2020. generirala je prihod od 136,7 milijardi dolara, što je 3,8 posto više nego godinu prije. Neto dobit porasla joj je za 3,2 posto, na 9,9 milijardi dolara.

Ken Hu, rotirajući predsjednik Huaweija, kaže da su unatoč izazovima u godini pandemije uspjeli ostvariti planirane rezultate.

- Nastavili smo s inovacijama kako bismo stvorili dodatnu vrijednost za naše korisnike, pomogli smo u borbi protiv pandemije te smo podržali ekonomski i društveni napredak diljem svijeta. Dodatno smo unaprijedili svoje poslovanje, što je dovelo do značajnih postignuća i ostvarenja prognoziranih rezultata - kaže Hu.

Radoslaw Kedzia dodaje da kompanija ni lani nije imala problema sa sigurnošću. Naveo je da nisu zabilježili nijedan veliki kibernetički incident. - U tri desetljeća nismo imali nijedan veliki kibernetički incident ili krizu - zaključuje Kedzia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:01