HIBRIDNE MREŽE

HT uspješno testirao u Istri 5G vezu preko stratosfernog aviona i Intelsatova satelita

Kraj Pule je 5G veza ‘prvi put u svijetu ostvarena besprijekorno preko različitih mrežnih slojeva u stratosferu, svemir i natrag‘

Oprema korištena za povezivanje na 5G mrežu

 HT

"Naša je ambicija jasna: omogućiti povezanost svima u bilo koje vrijeme i bilo gdje. Alternative povezivanja, poput satelita, tu igraju ključnu ulogu nadopunjavajući naše zemaljske mreže", poručila je Claudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma odgovorna za tehnologiju i inovacije, u priopćenju o potpisivanju memoranduma s Europskom svemirskom agencijom.

Suradnja na stvaranju hibridnih mreža dogovorena je na Mobile World Congress u Barceloni, a ona bi trebala donijeti otpornija i sigurnija rješenja za povezivanje, posebno važna kad dođe do poremećaja u funkcioniranju mreža na terenu. Takozvana nezemaljska mreža (NTN) tada bi se mogla koristiti za uspostavu i održavanje povezanosti s pametnim telefonima zahvaćenih korisnika ili sa spasilačkim timovima na terenu, te bi tu zamijenila konvencionalnu zemaljsku infrastrukturu ako je ona izvan funkcije, priopćili su iz HT-a, koji je sudjelovao u uspješnom testiranju takvog povezivanja preko satelita Intelsat-38.

Prijenos podataka

Testiranje je izvedeno prošlog mjeseca u Istri, kada je 5G veza "prvi put u svijetu ostvarena besprijekorno preko različitih mrežnih slojeva u stratosferu, svemir i natrag", navode. Mobilna usluga iz stratosfere bila je, naime, povezana preko satelita i njihove zemaljske infrastrukture do prijenosne zemaljske mreže ili izravno do zemaljske stanice.

"Prijenos podataka počeo je standardnim 5G mobitelom preko kanala od 20 MHz, a Deutsche Telekom je tijekom testiranja u veljači 2023. godine u zračnom prostoru iznad Pule postigao podatkovne brzine do 200 Mbit/s", objavili su.

Kako su nam objasnili iz tima Deutsche Telekoma koji je radio na projektu, imali su 5G baznu stanicu (gNB) u nižoj stratosferi i ona je pokrivala područje dijametra 20 kilometara, a u primjeni u budućnosti ona bi pokrivala oko 100 kilometara. U testu je korišten stratosferni avion koji je letio na visini oko 14 kilometara, dok bi taj sustav u primjeni bio na oko 18 kilometara, iznad putanje komercijalnih letova.

Velika uloga

U priopćenju se navodi da Intelsat ima iskustvo u pružanju povezivosti nakon prirodnih katastrofa. "U slučaju potrebe, ovo Intelsatovo rješenje omogućava neprekinutu uslugu pomoću prebacivanja usluge s platformskih stanica na velikim visinama (high altitude platform stations - HAPS) na geosinkrone satelite. Traženje pomoći, izvještavanje o stanju na terenu i time olakšavanje djelovanja spasilačkih snaga - sve je to sada lakše izvedivo u ekstremnim slučajevima", stoji u priopćenju HT-a. Boris Drilo, član Uprave, ističe i veliku ulogu kompanijskih stručnjaka u prvom svjetskom testiranju tog tipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:02