VJETROELEKTRANA MAZIN

HT sklopio prvi sporazum za virtualni ugovor o opskrbi obnovljivom energijom

Predviđeno je da ugovor bude sklopljen na razdoblje od 10 godina

Ilustrativna fotografija

Hrvatski telekom (HT) sklopio je prvi korporativni sporazum o uvjetima za virtualni ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, i to s tvrtkom Liburana u vlasništvu kompanije Professio Energia d.d., sukladno čemu se planira i gradnja vjetroelektrane "Mazin Gračac", izvijestili su u petak iz HT-a.

Taj sporazum (engl. naziva Virtual Power Purchase Agreement - vPPA) je prvi tog tipa u Hrvatskoj, napominju iz HT-a, a predviđeno je da ugovor bude sklopljen na razdoblje od 10 godina.

Sukladno ugovoru, Liburana/Professio Energia d.d. izgradit će vjetroelektranu "Mazin Gračac", koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije u količini od 50 GWh godišnje.

Plan je da ta vjetroelektrana s radom počne u zadnjem tromjesečju 2024. u Mazinu, u sastavu općine Gračac u Zadarskoj županiji.

"Sporazum predstavlja veliku strukturalnu energetsku tranziciju za kompaniju, jer se radi o važnom koraku u podmirenju značajnog dijela naše godišnje potrebe za električnom energijom iz obnovljivih izvora, što će izravno doprinijeti i ostvarivanju naših ambicioznih ciljeva", poručio je tim povodom predsjednik uprave HT-a Kostas Nebis.

Iznosi i i da HT već gotovo dvije godine koristi 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora te da sustavno radi na smanjenju potrošnje energije.

S te strane, kako ističe, PPA sporazum simbolizira i predanost kompanije održivom razvoju, cilju EU za povećanje udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije na 45 posto, a istodobno daje i preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, veću stabilnost i gospodarski rast u Hrvatskoj.

Mario Klarić, član uprave i direktor Professio Energia d.d., prvog hrvatskog javnog dioničkog društva usmjereno na razvoj, primjenu i dugoročno upravljanje projektima obnovljivih izvora energije naglašava da su izuzetno ponosni zbog sklapanja sporazuma kao osnove za sklapanje prvog takvog vPPA ugovora u Hrvatskoj.

"Drago nam je što je HT odabrao Professio Energia-ju za partnera u provođenju svoje energetske tranzicije. Planiranom izgradnjom vjetroelektrane ‘Mazin Gračac‘ pridonosimo ostvarivanju svoje vizije prema kojoj želimo postati vodeća vertikalno integrirana kompanija u području razvoja i upravljanja projektima obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Europi, i to uz daljnje investicije, održivi razvoj te povećanjem tržišne kapitalizacije", naveo je Klarić.

Iz HT-a još dodaju da će više informacija o toj suradnji objaviti po zaključenju ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:48