Drugu godinu zaredom

HT proglašen najbržom mobilnom mrežom, promet na internetu im skočio za 90 posto u travnju

Nagrade je dodijelila kompanija Ookla, svjetski lider u testiranju i analizi kvalitete pristupa Internetu.
Hrvatski Telekom, predstavljanje poslovnih novosti u prvoj polovici godine
 Goran Mehkek / CROPIX

- Investicije nismo smanjili ni za euro, ni za kunu, ni za lipu u ovoj godini, usprkos koronakrizi - poručio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije, na jučerašnjoj prvoj "postkorona" presici HT-a.

Na terasi bara Rooftop Lateral, na krovu VMD nebodera u Strojarskoj ulici, pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite, HT je najavio nastavak planiranih ulaganja u digitalnu infrastrukturu, optiku i 5G mrežu. Kao i lani, rekao je Drilo, u ovoj godini ulaganja HT-a bi se trebala popeti do 1,6 milijardi kuna, što bi bilo oko 80 posto ukupnih ulaganja svih telekoma u Hrvatskoj.

- Samo ove godine pokrit ćemo 80.000 hrvatskih kućanstava optikom, što je rekordna brojka i povećanje od 60 posto u odnosu na prošlu godinu - rekao je i dodao da su prije dvije godine, usporedbe radi, optikom pokrili samo 11 tisuća kućanstava i poslovnih subjekata.

Zagreb, 140720.
Strojarska.
Press konferencija Hrvatskog telekoma.
Na fotografiji: Boris Drilo clan uprave HT-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Boris Drilo, član uprave HT-a

Na planu iščekivane 5G mreže, osim u Samoboru, 5G signal korisnici već mogu "uloviti" i na području Novog Zagreba. Oni, naravno, koji imaju mobilne uređaje s tom opcijom. Ipak, napominje Drilo, za puno korištenje kapaciteta 5G-a morat ćemo pričekati 2021. godinu i službenu dodjelu frekvencijskog pojasa 3,5 GHz na kojem će 5G mreža raditi. U tom kontekstu, osvrnuo se i na najnovije teorije o potencijalnoj štetnosti 5G mreže i baznih stanica na ljudsko zdravlje, napominjući da takve teorije nemaju znanstveno uporište. Riječ je, istaknuo je, o neionizirajućem zračenju koje, za razliku od ionizirajućeg kao X-zrake, nema utjecaj na ljudsko tkivo.

Što se tiče korisničkih navika za prvu polovicu ove godine, HT je zabilježio veliko povećanje internetskog prometa, što je povezano s izolacijom i sve prihvaćenijim radom na daljinu. Tako je promet fiksnog interneta HT-a u travnju skočio za gotovo 90 posto, a mobilni za 48 posto.

Zagreb, 140720.
Strojarska.
Press konferencija Hrvatskog telekoma.
Na fotografiji: Boris Drilo clan uprave HT-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Hrvatski Telekom, presica

Upravo u tom mobilnom segmentu HT je drugu godinu zaredom dobio dvije nagrade Ookla - za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj i za najbolju mobilnu pokrivenost. Preko platforme Ookla, kojom se provode besplatna testiranja performansi mreže, provedeno je više od 186 tisuća korisničkih testova kod svih glavnih mobilnih operatora u Hrvatskoj. HT je, kako kažu, ostvario znatno bolje rezultate u brzinama mobilnih preuzimanja i učitavanja od drugih mobilnih operatora u Hrvatskoj postigavši prosječnu brzinu preuzimanja od 86,05 Mbit/s i 17,43 Mbit/s za učitavanje podataka.

- To je rezultat investicija HT-a u mreže, s čime nastavljamo, kao i s drugim ulaganjima u digitalnu infrastrukturu, jer bez toga nema razvoja i oporavka gospodarstva - zaključio je Drilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:03