Performanse

HT predstavio 5G+ s brzinom do 4 Gbps koja je namijenjena električnim vozilima

Riječ je o tehnologiji koja se koristi na frekvenciji od 26 GHz-a i nudi 4-8 puta veći kapacitet prijenosa podataka uz odziv od 10 milisekundi
Boris Drilo
 HT

Hrvatski telekom predstavio je u utorak u Zagrebu tehnologiju s kojom će Rimčeva Nevera, Elonova Tesla i druga električna vozila ubuduće razmjenjivati informacije sa servisnim centrima i raditi ažuriranje softvera. Tom je prilikom HT prvi u Hrvatskoj pokazao mogućnosti 5G+ mreže s brzinom do 4 Gbps. Riječ je o tehnologiji koja se koristi na frekvenciji od 26 GHz-a i nudi 4-8 puta veći kapacitet prijenosa podataka uz odziv od 10 milisekundi.

Boris Drilo, član uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije ističe da su time postali prvi operater u Hrvatskoj koji pruža 5G usluge na svim raspoloživim 5G frekvencijskim pojasevima. Demonstraciju je izveo na primjeru e-mobilnosti, odnosno ažuriranja softvera i razmjene informacija sa servisnim centrom za električne automobile prilikom punjenja na e-punionicama HT-a.

- S pokazanim performansama 5G+ mreže pokazali smo koliko nas uzbudljiva budućnost čeka s 5G tehnologijom, a segment e-mobilnosti i električnih automobila samo je jedna od grana koja će doživjeti puni procvat zahvaljujući 5G-u - kaže Drilo.

Pojašnjava da je zbog velike širine spektra upravo frekvencijsko područje od 26 GHz u budućnosti ključno za postizanje velikih kapaciteta prijenosa podataka i velikih vršnih brzina prijenosa. Usto, postiže se i jako malo vrijeme odziva mreže što je ključno za industrijske i ine primjene 5G tehnologije.

- To će omogućiti razvijanje novih korisničkih usluga koje će moći koristiti veliki kapacitet i ultra-nisku latenciju kao što su, na primjer, campus mreže za industriju 4.0- kaže Drilo.

HT već testira s FER-om u Zagrebu prvu campus mrežu u Hrvatskoj, a jedno od područja na kojima radi je i e-mobilnost. HT upravlja s 550 mjesta za punjenje električnih vozila na više od 240 lokacija u osam zemalja od Poljske do Albanije i Rumunjske, uključujući i Hrvatsku. Dosad je zabilježio 150.000 aktivnih sesija punjenja s kojima su vozači prešli više od 10 milijuna takozvanih "zelenih" kilometara. Do 2030. očekuje se da će globalno biti više od 41 milijun vozila povezanih preko 5G-a.

Goran Ježić, direktor tvrtke Business Computer Systems, koja se bavi cloud uslugama i partner je HT-a, sudjelovao je u demonstraciji 5G+ tehnologije.

- Brz i siguran prijenos podataka, kakav nudi danas predstavljeni 5G, nužan je za uspješnu tranziciju ka punoj primjeni e-mobilnosti, pomoći će da dođe do većeg ulaganja u sigurnosne aspekte rješenja i proizvoda te infrastrukturu te će time pomoći da dođe do veće održivosti i sigurnosti - zaključuje Ježić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:34