telekomi

HT komercijalnom 5G mrežom pokrio 14 gradova i milijun stanovnika

Novi gradovi u kojima je komercijalno dostupna 5G mreža HT-a su Đakovo, Našice, Požega, Varaždin, Vinkovci, Virovitica, Vukovar i Županja
 Marko Todorov/Cropix

Hrvatski telekom (HT) 5G mrežom pokrio je još osam gradova u Hrvatskoj, pa je sada ta mreža komercijalno dostupna u 14 gradova i pokriva milijun stanovnika, izvijestili su u četvrtak iz HT-a.

Novi gradovi u kojima je komercijalno dostupna 5G mreža HT-a su Đakovo, Našice, Požega, Varaždin, Vinkovci, Virovitica, Vukovar i Županja, čime je njihov broj, a nakon prvih šest gradova u kojima je početno, prije mjesec dana, puštena u komercijalni rad ta mreža, povećan na 14.

Otprije su HT-ovom 5G mrežom pokriveni Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Samobor.

Napominjući kako 5G tehnologija omogućava tri osnovne stvari - brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno veću povezanost velikog broja uređaja, iz HT-a ističu da je sve to preduvjet razvoja pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

"5G mrežu želimo učiniti dostupnom u svim dijelovima Hrvatske te smo novim iskorakom u razvoju te mreže sada pokrili i sedam slavonskih gradova te Varaždin. Očekujemo da će 5G kao nova inovacijska platforma omogućiti punu digitalizaciju u području proizvodnje, logistike i poljoprivrede, ali i daljnji razvoj digitalnih usluga za javnu upravu i zdravstvo", poručio je član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo.

Iz HT-a podsjećaju da njihova 5G mreža trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing), čija primjena omogućuje uporabu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže, uz smanjenje potrebe za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Za korištenje te mreže potrebno se nalaziti na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, kažu iz HT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 20:30