Priznanje

HT je najveći privatni ulagač i daje najveći doprinos u digitalnoj transformaciji zemlje

U prošloj godini izravno i neizravno doprinijeli su s 11,3 milijarde kuna induciranog BDP-a, te otvorila 30.200 radnih mjesta
Sky Office Tower, logo HT-a
 Dragan Matić / Hanza Media

Hrvatski Telekom najveći je privatni investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj i ostvaruje najveći doprinos u digitalnoj transformaciji zemlje, pokazala je publikacija Digitalni atlas koju su danas u Šibeniku predstavili Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb, i Uprava Hrvatskog Telekoma na čelu s Kostasom Nebisom, predsjednikom Uprave.

Maruška Vizek istaknula je da je HT Grupa u 2018. godini izravno doprinijela s 3 posto hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) te je izravno zapošljavala 5000 ljudi, dok je neizravni doprinos bio još veći. U Digitalnom atlasu je, naime, izračunato da je HT Grupa prošle godine izravno i neizravno doprinijela s 11,3 milijarde kuna induciranog BDP-a, otvorila 30,2 tisuće radnih mjesta i generirala 3,26 milijardi kuna poreza i doprinosa.

- Želimo uložiti više u tehnologije poput optike i 5G koje mogu ubrzati digitalizaciju zemlje kako bi se učinkovito natjecali sa svjetskim digitalnim predvodnicima. Da bi se to postiglo, potrebno je poboljšati poslovno okruženje za ulaganje u digitalnu infrastrukturu, smanjiti parafiskalne troškove, posebice naknade za pravo puta. U HT-u se obvezujemo da će svaka kuna ušteđena u naknadama biti ponovno uložena u infrastrukturu - izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Istaknuto je da HT svake godine u infrastrukturu i tehnologiju investira 25 posto ukupnih prihoda i da je samo u posljednje 4 godine kompanija investirala više od 7,5 milijardi kuna, najviše u modernizaciju fiksne i mobilne mreže.

Pametnim investiranjem u digitalnu infrastrukturu Hrvatski Telekom omogućio je da se u tri godine, od 2015. do 2018. godine, bruto dodana vrijednost kompanije poveća s 8,95 na 9,77 milijardi kuna, odnosno za 9,2 posto, apsolutni doprinos BDP-u za 7,8 posto, doprinos ukupnom broju zaposlenih u ekonomiji za čak 11,1 posto, a doprinos proračunskim prihodima za 2,5 posto. Kako je napomenuto u prezentaciji Digitalnog atlasa, sve je to ostvareno unatoč značajnom padu cijena telekomunikacijskih usluga Hrvatskog Telekoma u tom razdoblju.

Modernizacija

Do kraja godine bit će modernizirano svih 2000 baznih stanica Hrvatskog telekoma, što znači da će već krajem 2019. cjelokupna mobilna mreža HT-a imati 4G LTE tehnologiju, istaknuto je na predstavljanju rezultata te kompanije u Šibeniku. U tijeku je, naime, proces modernizacije kompletne mobilne mreže i dosad je modernizirano 75 posto infrastrukture. Uz to, HT razvija i 5G kapacitete, pa tako trenutno ima 10 5G lokacija u testnoj fazi, a testirane brzine premašuju 1 Gbit/s. Trenutno se najviše lokacija nalazi na području Samobora i Sv. Nedelje, njih 5, na Krku se nalaze 4, a jedna je u Zagrebu. Međutim, sve te gradove uskoro će premašiti Osijek, koji će imati 9 5G lokacija Hrvatskog telekoma i koji će tako, barem privremeno, postati 5G metropola Hrvatske. U fiksnoj mreži, HT planira optičkom mrežom pokriti 277.000 kućanstava, a procjenjuju da do 2023. godine optikom može biti pokriveno više od 580.000 kućanstava u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:12