OOKLA NAGRADE

HT će provesti optičke kablove do 140.000 kućanstava u bijelim područjima

HT ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj, koja je oko pet puta veća od prvog sljedećeg konkurentna

Boris Drilo

Hrvatski Telekom petu je godinu zaredom u istraživanju specijalizirane tvrtke Ookla osvojio nagrade za najbolju mobilnu mrežu, za najbržu mobilnu mrežu te za najbolju mobilnu pokrivenost u Hrvatskoj.

Nagrade Ookla Speedtest Awards rezultat su šestomjesečnog istraživanja tijekom kojeg je Ookla analizirala više od 244 tisuće testova koje su korisnici sami pokrenuli na mobilnim aplikacijama Speedtest na iOS-u i Androidu, kao i više od 214 milijuna skeniranja na 187.732 lokacija svih mobilnih operatora u Hrvatskoj.

Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma tako je ostvarila je najbolji "Speed Score" rezultat od 120,91, što predstavlja 24-postotno poboljšanje u odnosu na zadnjih šest mjeseci 2022. godine, a ujedno i najbolji Speed Score rezultat testiranja svih generacija mobilnih mreža u Hrvatskoj.

"Nakon HAKOM-ovog istraživanja s početka ove godine, svjedočimo još jednoj potvrdi kvalitete vodećeg statusa naše mobilne mreže. Naša kontinuirana ulaganja, izgradnja i proširenje područja pokrivanja gigabitne 5G mreže vrlo jasno utječu na rast Speed Score rezultata, što se ogleda u povećanju kvalitete i brzine pristupa uslugama mobilnog interneta za naše korisnike. Ovo je ujedno i veliko priznanje za angažman naših zaposlenika na projektiranju, izgradnji, razvoju i optimizaciji svih sastavnica mobilne mreže", izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Nastavlja se i gradnja optičke mreže, u sklopu čega će uz sufinanciranje iz EU fondova do kraja 2023. fiksnim širokopojasnim pristupom pokriti 140 tisuća kućanstava u tzv. bijelim područjima, istaknuto je u četvrtak na HT-ovom susretu s novinarima.

Član uprave Boris Drilo naveo je da su "bijela područja" suburbani i ruralni krajevi, te da HT, uz dio sredstava iz EU-a dolazi do većine od ukupno predviđenih 200 tisuća kućanstava, a ostatak će pokriti ostali operatori.

"Na optici puno radimo ove godine, a da bi se pokrilo ruralno područje potrebno je i deset puta više provući optičkih kablova nego u urbanim područjima", kazao je Drilo, ističući i da su primjerice 90 posto otoka Rab pokrili optikom, što je rijetko ne samo na otocima.

Napomenuo je i da HT ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj, koja je oko pet puta veća od prvog sljedećeg konkurentna, pri čemu pod optičkom mrežom smatraju isključivo FTTH tehnologiju, tj. u potpunosti optičku mrežu gdje je korisnikova veza cijelim putem od modema u kući ili stanu pa sve do internetskih servisa zasnovana jedino i isključivo na optici. To znači da u optičke priključke ne računaju tzv. hibridne tehnologije koje između korisnika i Interneta uz optičku vezu kombiniraju i bakrene veze, bilo da se radi o bakrenoj parici ili koaksijalnom kabelu.

To što petu godinu za redom imaju po testiranju Ookla tj. samih korisnika najbržu mobilnu mrežu u prvoj polovini godine ih ne čudi jer u mobilnu mrežu dosta ulažu, a posebice pred i u ljeto zbog turista i roaminga, u čemu su ove godine samo u lipnju zabilježili 33 posto više mobilnog podatkovnog prometa nego u istom mjesecu lani. Na godišnjoj razini porast tog prometa mogao bi biti oko 30 posto.

Na Jadranu su, dodao je, za ovo ljeto znatno proširili kapacitete mreže i za 4G i za 5G mreže, posebice u velikim turističkim središtima, iako kaže da nije uvijek bilo lako dobiti dozvole i prostor za nove bazne stanice.

Za primjenu indeksacije tj. povećanja cijene zbog indeksne klauzule vezane za usklađivanje cijena s godišnjom stopom inflacije, što telekomi imaju mogućnost od ove godine, kazao je da odluka još nije donesena i da će kada ju donesu o tome pravovremeno obavijestiti javnost tj. korisnike. HT je za sada jedini od tri velika telekoma koji tu mogućnost nije iskoristio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 08:56