Alarmantna situacija

Hrvatskom svinjogojstvu prijeti kolaps, šteta bi mogla biti 100 milijuna eura

Krešimir Kuterovac
 Privatni album

- Poremećaj tržišta u Njemačkoj koji je izazvan pojavom bolesti afričke svinjske kuge te neuređenost tržišta poljoprivrednih proizvoda Hrvatskoj će nanijeti ogromne štete u svinjogojstvu nego da se ova bolest pojavila kod nas. Štete koje mogu nastati u ovom trenutku procjenjujemo na preko 100 milijuna eura. Zbog alarmantne situacija na tržištu Hrvatska udruga proizvođača svinja traži hitan angažman Vlade RH, a nudimo i rješenja koja bi mogla ublažiti posljedice ove novonastale situacije, izjavio je Krešimir Kuterovac predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Članovi Udruge su najveći proizvođači prasadi, tovljači hrvatske prasadi i proizvođači genetskog materijala u Hrvatskoj koji godišnje proizvode oko 700. 000 svinja i drže 30.000 krmača.

- Hrvatska danas iz drugih zemalja EU uvozom pokriva i do 70 posto potreba za svinjskim mesom. Želimo da se boljom organizacijom tržišta potakne razvoj svinjogojstva i smanji uvozni deficit, smanji ovisnost mesne industrija o uvozu sirovine, te da se dodatno valorizira domaća kvaliteta ( rođeno –uzgojeno –zaklano , po uzoru na razvijene EU zemlje , a ono što je ključno da hrvatska proizvodnja osigura stabilnu opskrbu hranom naših građana. U našim trgovinama moramo osigurati zastupljenost domaćih proizvoda provedbom EU uredbe o uređenju tržišta, a treba istaknuti kako je Hrvatska jedina država EU koja ovu uredbu primjenjuje u praksi djelomično, a koja omogućava da se domaće tržište koliko toliko zaštiti od nelojalne uvozne konkurencije - apeliraju iz Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Iz Hrvatske udruge proizvođača svinja podsjećaju kako se prošli tjedan dogodio najgori mogući scenarij za hrvatsko svinjogojstvo, budući da se u Njemačkoj pojavila bolest afričke svinjske kuge, što je izazvalo potrese na njemačkom tržištu zbog čega je cijena svinjskih polovica pala za čak 20 euro centi ili 13 posto u jednom tjednu, cijena prasadi srušena je za čak 30 posto. Kako Njemačka nema mogućnosti plasmana na tržište Kine i zemalja Azije , za određeno razdoblje, odnosno uvedena je zabrana izvoza, ogromne količine svinjskog mesa iz ove zemlje kanal svoje prodaje pronaći će i u Hrvatskoj. Pri tome cijena neće biti bitna te će trgovački lanci zbog ove pojave ili prestati kupovati meso hrvatskih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena koji će dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti hrvatske proizvođače.

- Cijena na burzi prije pada od 20 centi bila je 1,47 eura za toplu polovicu što je također bilo ispod referentne cijene EU od 1,509 eura za kilogram. Procjenjujemo da cijena u Hrvatskoj pod pritiskom uvoznog mesa pasti na 7,5 kuna po kilogramu žive vage što će gubitak po proizvedenom tovljeniku povećati na 100 kuna. To će na ukupno 13.000 proizvedenih svinja tjedno praviti tjedni gubitak od 1,3 milijuna kuna. Budući da hrvatski proizvođači nisu krivi za ovu situaciju, a rezultat bi mogao biti gori nego da se u Hrvatskoj pojavila afrička svinjska kuga, Udruga traži hitan angažman Vlade RH - istaknuo je Krešimir Kuterovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2021 19:49