Povezivanje Europe

Hrvatskoj odobreno 23,3 milijuna eura iz CEF Instrumenta za pet prometnih projekata

CEF je namijenjen ulaganju u infrastrukturne prioritete Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije
Ilustracija, vlak HŽ-a
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u srijedu je izvijestilo da je iz drugog CEF Promet poziva za 2019. odobreno pet hrvatskih projekata, ukupno vrijednih 23,3 milijuna eura, od čega će se kroz CEF Instrument financirati 19,8 milijuna eura.

Instrument za povezivanje Europe - CEF namijenjen je ulaganju u infrastrukturne prioritete Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije.

Odbor za koordinaciju Instrumenta za povezivanje Europe - CEF predstavio je prošloga tjedna rezultate evaluacije drugog CEF Promet Poziva za 2019. godinu u sklopu kojeg se dodjeljuju bespovratna EU sredstva. Hrvatskoj je pritom odobreno pet projekata - unaprjeđenje željezničke infrastrukture kroz uspostavu mjernih stanica za sigurnosne i tehničke kontrole, izrada projektne dokumentacije za novu vertikalnu obalu u luci Vukovar, implementacija SESAR programa 2019 – IOP temeljni projekt, sigurno vanjsko teretno parkiralište Žitnjak i priprema FAIRway 2 radova na Rajna-Dunav koridoru.

Za odobrene projekte sklopit će se ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava, čime će ukupni broj projekata financiranih iz CEF Instrumenta u sektoru prometa doseći 46, vrijednosti 554 milijuna eura, odnosno 446 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, navode iz Ministarstva.

Projekt unaprjeđenja željezničke infrastrukture kroz uspostavu mjernih stanica za sigurnosne i tehničke kontrole vrijedan je 17,07 milijuna eura, a njime će HŽ infrastruktura uvesti sustav za automatsku kontrolu željezničkih vozila u prometu i to na dionicama koje se nalaze na osnovnoj TEN-T mreži.

Projekt izrade projektne dokumentacije za novu vertikalnu obalu u luci Vukovar vrijedan je 1,68 milijuna eura, a njime Lučka uprava Vukovar planira izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju 300 metara nove vertikalne obale na dijelu na kojem obala nije izgrađena s pripadajućim kolosijecima te spojem na postojeću željezničku infrastrukturu.

Treći odobreni projekt je Implementacija SESAR programa 2019 – IOP temeljni projekt, a riječ je o zajedničkom projektu partnera iz 17 zemalja pod koordinacijom Upravitelja implementacije SESAR-a (SESAR Deployment Manager). Projekt je vrijedan 40 milijuna eura. Hrvatska kontrola zračne plovidbe i ostale članice COOPANS-a ne participiraju u dodijeljenim sredstvima, već u projektu sudjeluju radi važnosti pristupa podacima, navode iz Ministarstva.

Projekt se sastoji od prvih koraka za implementaciju Flight Object Interoperability-a u većem broju EU centara, što je preduvjet za daljnji razvoj i uvođenje sustava kojim će se osigurati interoperabilnost i pravovremena dostupnost podataka u zračnom prostoru, značajkama zrakoplova i putanjama.

Kroz projekt Sigurno vanjsko teretno parkiralište Žitnjak, vrijedan 3,17 milijuna eura, Zagrebački holding planira izgraditi sigurno i zaštićeno teretno parkiralište sa svim popratnim sadržajima u svrhu osiguranja sigurnosti i odmora, čime se doprinijeti većoj razini sigurnosti cestovnog prometa.

Peti odobreni projekt Priprema FAIRway 2 radova na Rajna-Dunav koridoru provodit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s partnerima iz Austrije i Srbije. Njegova ukupna vrijednost je 3,29 milijuna eura, a hrvatski dio iznosi 1,38 milijuna eura. Ugovorom je predviđena izrada studija kao podloga za buduće radove u svrhu otklanjanja uskih grla na graničnoj trasi Dunava, kao dio šireg projekta rehabilitacije i održavanja plovnog puta rijeke Dunav i njenih pritoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 08:10