Startup Europe Regatta

Hrvatski vrhunski startupi: ‘Upravo je to put kojim treba ići hrvatsko gospodarstvo‘

Hrvatski su startupi u prvom tromjesečju ove godine privukli milijardu kuna ulaganja, istaknuto je na panelu
Bernard Ivezić, Marijan Mumdžijev, Jan Jilek, Nikola Pavešić, Marko Gudelj
 Josko Ponos/Cropix

Ovogodišnja Startup Europe Regatta, koja je počela jučer, a traje još danas, treća je do sada, a u fokusu su joj greentech i fintech startupi. Prvi je dan konferencijski i usredotočen je na izlaganja i panel-rasprave o startupima, a drugog je dana jedriličarska regata. Cilj je Startup Europe Regatte okupiti sve ključne dionike koji mogu pridonijeti razvoju inovacijskog poduzetništva u Hrvatskoj.

Organizator Frane Šesnić kaže da je Regatta specifičan događaj jer na kreativan način povezuje znanstvenu zajednicu s inovativnim tehnološkim poduzetnicima i njihovim startupima, koji stvaraju nova rješenja s visokom dodatnom vrijednošću i velikim izvoznim potencijalom.

- Upravo je to put kojim treba ići hrvatsko gospodarstvo. Organizacija ovog događaja u Splitu dokaz je da na ovom području ima potencijala i da svi zajedno kao društvo možemo stvoriti infrastrukturu, mjere potpora i modele kako bi naše gospodarstvo pošlo uzlaznim smjerom rasta i postalo globalno konkurentno. To je poruka koju šaljemo sa Startup Europe Regatte jer jedrenje ima strategiju sličnu onoj poduzetničkoj.

Izvozni posao

Predstavnik HBOR-a na konferenciji Gordan Kuvek objasnio je da HBOR pruža podršku IT tvrtkama i startupima, ističući kao primjer kojem su pomogli Fil Rouge.U okviru ovogodišnje Regatte održao se i okrugli stol pod nazivom "Hrvatski vrhunski startupi", kojim je moderirao urednik i novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić. Na okruglom stolu sudjelovali su Nikola Pavešić, direktor startupa ekosustava u Infobipu, Marijan Mumdžiev, suosnivač i predsjednik Uprave Amoda, Jan Jilek, suosnivač DotMetricsa, i Marko Gudelj, menadžer poslovnog razvoja i suosnivač tvrtke Robotiq.ai. Ivezić je uvodno otkrio podatak da su hrvatski startupi u prvom tromjesečju ove godine privukli milijardu kuna investicija.

DotMetrics je najuspješniji hrvatski marketinški startup. Lani je ugovorio najveći hrvatski izvozni posao u marketinškoj industriji. S Ipsosom je osvojio 300 milijuna kuna vrijedan ugovor za mjerenje weba u Velikoj Britaniji u razdoblju od 2021. do kraja 2026., koje je naručio UKOM, organizacija koja okuplja britanske izdavače i oglašivače. Taj je startup dio Startup Europe Regatte od njezinih početaka, najprije kao startup sudionik, a potom kao član žirija.

Pristup kapitalu

DotMetricsova platforma osvojila je jedno od najvećih oglašivačkih tržišta svijeta, britansko tržište oglašavanja koje vrijedi 15 milijardi funti. Jan Jilek je najavio skori izlazak DotMetricsa na australsko tržište i otkrio da su potpisali ugovor, kao i da se pripremaju za izlazak na još dva velika tržišta. Jilek kaže da je za razvoj startupa potrebna brzina.

- Problem ponekad nije u kapitalu, nego u ljudima - istaknuo je Jilek.

Amodo je najuspješniji hrvatski insurtech startup. Razvio je platformu koja osigurateljima omogućava da police autoosiguranja kreiraju prema ponašanju potrošača. Ove je godine na popisu deset startupa koje vrijedi pratiti u 2021. godini portala Novac.hr, a u ožujku je potpisao i prvi veliki posao u Hrvatskoj. Marijan Mumdžiev je istaknuo da Amodo ima korisnike na šest kontinenata, ali i da je, unatoč prodajnom uspjehu, taj startup imao slabe šanse za uspjeh. Ipak su, dodao je, došli do sadašnje razine, što je, kako je rekao, obećavajuće.

Infobip je prvi hrvatski startup s vrijednošću od milijardu dolara, takozvani jednorog, te najvredniji hrvatski startup. Ove godine pokrenuo je vlastiti program za startupe, Infobip Startup Tribe, u kojem su već 54 startupa te za njega ima više od 200 prijava.

- Ovo što se u Hrvatskoj događa tek je početak. Infobip je počeo doslovno od nule, a sada raste velikom brzinom - istaknuo je Nikola Pavešić.

Robotiq.ai najuspješniji je hrvatski startup za razvoj softverskih robota. Marko Gudelj naglasio je da je u Hrvatskoj vidljiv pozitivan trend kad je riječ o investicijama, a iskustvo kolega koji su uspjeli za njega je dragocjeno.

- Pozitivno je ozračje i zato što imamo od koga učiti - kaže Gudelj.

'Hrvatska potpuno otvorena za fintech inovacije'

Hrvatska je potpuno otvorena za fintech inovacije, izjavio je savjetnik guvernera HNB-a Linardo Martinčević. Naglasio je da trenutačno ne zna niti za jednu odluku HNB-a, a ni Hanfe, koja je ograničila fintech inovacije.

- Morate biti svjesni da neki smatraju da su sustavi poput kripto plaćanja, koje imamo u Hrvatskoj, paralelni platni sustavi, a HNB svejedno s njima razgovara. Mislim da to najbolje pokazuje koliko smo otvoreni - kaže Martinčević. Filip Šaravanja, koordinator za finteche u Hanfi naglasio je da su trenutačno na tržištu u Hrvatskoj najbolje fintech inovacije za korisnike one koje dolaze iz svijeta osiguranja.

Posebno je naglasio implementaciju telemetrijskih rješenja u industriji osiguranja, a kao one koje pružaju najveći izazov u regulaciji naveo je kripto i blockchain te DeFi. Ivan Glavaš, član uprave prvog hrvatskog bitcoin fonda, Griffona, kaže da to baš nije tako i da su vani regulatori otvoreniji za kripto. - Problem može biti i dugo čekanje dozvola - kaže Glavaš.

image
STARTUP EUROPE REGATA
Hp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:01