INSAJDERI OTKRIVAJU

Hrvatski trgovački lanac kupuje posrnulog giganta: Zbog vrijednih nekretnina mnogi su se otimali za vlasništvo

Za kupovinu Brodokomerca bio je zaintersiran još jedan veliki domaći trgovački lanac. No presudila je izdašnija ponuda Tommya

Ilustrativna fotografija

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Splitski Tommy, vodeći maloprodajni trgovački lanac u Dalmaciji, preuzet će posrnuli riječki trgovački lanac Brodokomerc Novu. Kako je tome tako, za Novi list su potvrdili pojedini dioničari Brodokomerca koji su već potpisali ugovore o prodaji svojih poslovnih udjela. Iz splitske tvrtke nisu odgovorili na naše upite, niti su se dosad na bilo koji način očitovali o preuzimaju tvrtke.

Mahom bivši i sadašnji dioničari riječke tvrtke otkrili su i da je za kupovinu Brodokomerca bio zainteresiran još jedan veliki domaći trgovački lanac. No presudila je, kako tvrde, izdašnija ponuda Tommya.

Premda je poslovanje tvrtke u itekako vidljivom padu (broj poslovnica, kao i zaposlenih u konstantnom je padu), Brodokomerc Nova još uvijek je u posjedu lepeze vrijednih nekretnina. Dugotrajna imovina Brodokomerc Nove evidentirana je u iznosu od 5,08 milijuna eura. Nadalje, za Tommy bi ova akvizicija značila i širenje na područje Rijeke i okolice. U ovom trenutku na širem riječkom području imaju nekoliko trgovina; četiri u Rijeci, po jedan u Opatiji i Viškovu, a prisutni su i na otoku Krku, Rabu i crikveničko-vinodolskom kraju.

Valja podsjetiti kako je Brodokomerc prošle godine namjeravala kupiti i tvrtka Location plus, no ubrzo su od cijelog posla odustali. Vjerovalo se tada da je riječ o transakciji vrijednoj oko 7 milijuna eura. odnosno prije nego su odustali od kupnje nudili su 15.800 eura po jednom poslovnom udjelu. Tommy sada nudi, tvrde mali dioničari, 17.500 eura po udjelu.

Prihodi Brodokomerc Nove lani su bili manji za dva milijuna eura manji od 2022. i iznosili su ukupno 18,6 milijuna eura, a evidentirani gubitak bio je 1,2 milijuna eura. Pao je i broj zaposlenih, sada u tvrtki tako radi 279 ljudi, a prosječna plaća iznosila mizernih 673 eura.Najveća stavka u kratkoročnim obvezama jest dug prema dobavljačima koji iznosi 3,67 milijuna eura.

S druge strane, Tommy je trenutno šesti trgovački lanac u Hrvatskoj, a u 2023. ostvarili su ukupni godišnji prihod u iznosu višem od 611 milijuna eura, što je rast od 65 milijuna eura više u odnosu na godinu dana ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:04