Rezultati

Hrvatski telekom u prvom polugodištu proveo najveći otkup dionica dosad

Bez utjecaja Optima telekoma, HT-u prihod porastao 0,5 posto, a operativna dobit 3,2 posto

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a

 Biljana Blivajs/Cropix

Grupa Hrvatski telekom objavila je da joj je organski prihod u prvih šest mjeseci 2022. porastao za 0,5 posto na 3,5 milijardi kuna. Poticaj rastu dale su mobilne telekomunikacije.

HT grupa zabilježila je i rast organske EBITDA od 3,2 posto na 1,3 milijarde kuna i povećanje organske neto dobiti od 80,3 posto na 301 milijun kuna.

Organske ulaganja operatera, navodi HT grupa, porasla su također, i to 12,7 posto na 773 milijuna kuna.

Organski pokazatelji HT isključuju doprinos Optima telekoma kojeg je operater, zbog regulatornih razloga, morao prodati, a kupac je njegov konkurent Telemach Hrvatska, odnosno United grupa.

Broj mobilnih korisnika HT-a u prvom polugodištu porastao je za 2 posto na 2,32 milijuna, a broj fiksnih korisnika se smanjio za 2,5 posto na 722.000. Broj korisnika brzog interneta porastao je 1,9 posto na 642.000, a broj korisnika IPTV-a za jedan posto na 538.000.

U prvoj polovici godine HT je proveo i dosad najveći otkup dionica na burzi dosad.

- Kupili smo dodatnih 963.530 dionica HT-a na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. HT je platio ekvivalentnu vrijednost od 177,6 milijuna kuna za stjecanje tih dionica u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 179,1 posto u odnosu na prošlu godinu - navode u HT-u.

Operater se pohvalio i da je učvrstio status vodeće mreže u Hrvatskoj osvajanjem nagrada „Best in Test” za najbolju i najbržu pokretnu i nepokretnu širokopojasnu mrežu.

- Nagrade su rezultat stalnog poboljšanja osobnih iskustava korisnika pokretnih i nepokretnih širokopojasnih telekomunikacija te odražavaju rekordno visoko zadovoljstvo korisnika - kažu u HT-u.

Dodaju da su fokusirani na izgradnju optičke infrastrukture diljem cijele Hrvatske kako bi pokrivenost FTTH-om dodatno povećali za 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Dodatno smo povećali i pokrivenost 5G mrežom na gotovo 100 gradova i općina, čime je više od 2 milijuna stanovnika pokriveno 5G mrežom, koja je od lipnja dostupna našim privatnim korisnicima postpaid i prepaid usluga - kažu u HT-u.

HT je najavio i promjene u upravi. Od 1. kolovoza novi član uprave i glavni direktor za financije HT-a bit će Matija Kovačević, koji je trenutačno direktor Sektora za kontroling, transformaciju i odnose s investitorima. Aktualni šef financija HT-a, Daniel Daub, s istim datumom postaje viši potpredsjednik za financije Deutsche Telekoma za Europu.

Usto, operater se pozicionirao i kao kompanija s ambicioznim ESG ciljevima.

- Činjenica da smo priznati kao jedan od klimatskih lidera u Europi potvrda je našeg pozitivnog djelovanja. U velikom istraživanju Financial Timesa i Statista, koje je analiziralo uspješnost kompanijskih ESG agendi te aktivnosti u području zaštite okoliša, društvenog angažmana i upravljanja Hrvatski Telekom je prepoznat među 4.000 kompanija iz 33 europske zemlje, jer je u analiziranom razdoblju smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova za 68,5%, što je treće najbolje postignuće u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji - pojašnjavaju u HT-u.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a kaže da je zadovoljan rezultatom prvog polugodišta, jer pokazuje stabilnost prihoda, porast operativne i neto dobiti.

- Dodatno smo ojačali status vodeće pokretne i nepokretne mreže, dok je zadovoljstvo korisnika dosegnulo novi povijesni rekord - kaže Nebis.

Naglašava da je sve to postignuto unatoč izazovima nezapamćeno visokih cijena energenata i jedne od najvećih stopa inflacije u povijesti Hrvatske.

- Za očekivati je da će učinci inflacije na našu profitabilnost postati još vidljiviji u drugoj polovici godine. Riječ je o izazovima koji od svih zahtijevaju prilagodbu nepredvidivom i nestabilnom makroekonomskom okruženju. Istodobno smo i dalje predani ostvarivanju svojih investicijskih planova i pružanju podrške prioritetima zemlje. Naša ulaganja u povećanje optičke i 5G mreže imat će ključnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju te ona predstavljaju platformu budućeg napretka - zaključuje Nebis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:42