MOBILNE BRZINE

Hrvatski telekom samo u kolovozu imao 1,1 milijun "roamera", 15 posto više nego lani

Šesti put zaredom HT osvojio je nagradu za najbržu mobilnu mrežu od organizacije Ookla

Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO)

 Ustupljena fotografija/HT

Šesti put zaredom Hrvatski Telekom osvojio je nagradu za najbržu mobilnu mrežu i najbolju mobilnu pokrivenost u Hrvatskoj prema mjerenjima organizacije Ookla i njihovog alata Speedtest Awards, otkrio je danas Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehnologiju i informacijske tehnologije HT-a.

Analiza je obuhvatila više od 36 milijuna skeniranja generiranih od samih korisnika HT-a. Osim toga, Ookla je zabilježila poboljšanja u svim parametrima ključnima za korisničko iskustvo, istaknuli su iz HT-a. Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma ostvarila je najbolji Speed Score rezultat dosad zabilježen u Hrvatskoj - 148,81, što je poboljšanje od 23 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Povećanje brzine preuzimanja pritom je povećano i do 35 posto.

Boris Drilo i njegov tim otkrili su čitav niz zanimjivih podataka. Primjerice, porast podatkovnog prometa na godišnjoj razini iznosi čak 29 posto, s prosječnim mjesečnim prometom tijekom ljeta od dosad nezabilježenih 72 milijuna gigabajta. Tome je je svakako pridonio i rekordan broj korisnika koji su bili u "roamingu" na mreži Hrvatskog Telekoma, za koje se može pretpostaviti da su najvećim dijelom bili turisti, a kojih je samo u kolovozu bilo 1,1 milijuna, što je porast od 15 posto u odnosu na lani. Kuriozitet je i da su poboljšanja u performansama mreže vidljiva diljem Hrvatske, a osobito u jadranskim županijama, gdje je HT u svih sedam obalnih regija povećao brzine za prosječnih 12 posto, unatoč rastu prometa od 20 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

image

Boris Drilo, Nataša Malić, Ivan Visković, Ognjen Vukoslavović, Robert Manenica

Ustupljena fotografija/HT

5G mreža Hrvatskog Telekoma sada pokriva više od 2 milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća korisnika, kaže Drilo, aktivno koristi 5G povezivost na dnevnoj bazi. U prvom polugodištu 2024. godine u mrežnu infrastrukturu u urbanim i ruralnim područjima HT je uložio 101,5 milijuna eura. Danas tako gigabitnim optičkim brzinama povezuju 146 gradova i općina u 20 županija. U fiksnoj su mreži navodno i brzine povećane čak 25 posto na godišnjoj razini.

"Drago nam je što se rezultati naših ulaganja i angažmana u razvoj mobilne i fiksne mreže odražavaju u najboljem korisničkom iskustvu na tržištu. Neovisno o tome i dalje smo predani da svi u Hrvatskoj budu povezani brzim pristupom internetu. Naš fokus ostaje na razvoju 5G i optike te na postupnom ukidanju zastarjelih tehnologija", izjavio je Boris Drilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 17:26