INDUSTRIJA 4.0

Hrvatski telekom priključio se projektu 100 pametnih tvornica

Prema procjeni Ekonomskog instituta u Zagrebu digitalizacija može hrvatski BDP podići do 11 posto

Ivana Beli Oštarčević i Nedeljko Štefanić

 Privatni album

Hrvatski Telekom priključio se projektu 100 pametnih tvornica. Najveći telekom u Hrvatskoj, koji posljednjih godina užurbano ulaže u digitalizaciju, potpisao je ugovor s domaćom konzultantskom kućom Culmena, koja je razvila vlastitu metodologiju za digitalnu transformaciju tvornica - CULIS. Projekt su prethodno podržali Ministarstvo gospodarstva i Hamag-Bicro te niz poduzeća.

Cilj projekta 100 pametnih tvornica je kroz tri godine provući njih 80 do 120 kroz proces digitalne transformacije u predstavnika Industrije 4.0 po CULIS metodologiji.

Ivana Beli Oštarčević, direktorica Sektora za razvoj i upravljanje portfeljem ICT usluga u HT-u kaže da im je kroz suradnju na ovom projektu cilj utvrditi poziciju HT-a kao tržišnog lidera na području industrije 4.0 i pokretača digitalizacije.

- Omogućavajući napredne poslovne usluge i infrastrukturu koje nudimo industrijskim poduzećima kroz ovu suradnju, želimo hrvatskim proizvodnim kompanijama olakšati prilagodbu digitalnim alatima i pripremiti ih za poslovnu transformaciju i industriju 4.0. - kaže Beli Oštarčević.

Dodaje da je u sklopu ovog projekta za potrebe digitalizacije i primjenu industrije 4.0, HT tehnološki partner tvornicama i nudi im široki asortiman svojih infrastrukturnih usluga smještenim u njihovom podatkovnom centru, kao i mogućnost korištenja HT-ove IoT platforme.

Navodi da je tvornicama na raspolaganju i aplikacija koja, u stvarnom vremenu, prati proizvodnju kako bi se podigla kontrola kvalitete i daljnja digitalizacija procesa. HT ističe da je aplikacija kreirana u skladu s potrebama proizvodnih tvornica te je prilagođena izazovima s kojima se današnje tvornice susreću, omogućujući im povećanje produktivnosti i profitabilnosti.

Prema procjeni Ekonomskog instituta u Zagrebu digitalizacija može hrvatski BDP podići do 11 posto.

Nedeljko Štefanić, direktor Culmene kaže da nije nužno samo provesti digitalizaciju već to učiniti što prije i da je HT stoga važan partner s kojim rade na što široj i bržoj digitalnoj transformaciji hrvatske industrije.

- Tako doprinosimo poboljšanju njihove efikasnosti. Industrijska proizvodnja je za Hrvatsku jedan od najvažnijih sektora te je vrlo važno u 2022. što više naših tvornica transformirati u Smart factory, a HT svojim iskustvom, znanjem i tehnologijama može pridonijeti ostvarenju navedenog cilja - zaključuje Štefanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:44