GAJŠAKOV CIRCUITMESS

Hrvatski startup u 2021. godini imao milijun eura prihoda: ‘Želimo napraviti Netflix za učenje STEM-a‘

Albert Gajšak trenutačno razgovara s fondovima iz SAD-a jer mu je cilj ojačati bazu na tom tržištu i tamo osnažiti svoj brend.

Albert Gajšak

 Circuitmess

CircuitMess, hrvatski startup koji se natječe s Legom u razvoju i proizvodnji uradi sam (DIY) igračaka, 2021. godinu zaključit će s prihodom od milijun eura. Karlovčanin Albert Gajšak CircuitMess je osnovao 2017. godine, kada je postao punoljetan. U drugoj godini poslovanja dogurao je do milijun kuna prihoda, a zatim u trećoj do gotovo milijun dolara prihoda. Lani ga je usporila pandemija, a ove godine prihod je gotovo udvostručio.

image

Albert Gajšak

Circuitmess

Gajšak kaže da rast prihoda u 2021. nije rezultat netom završene Kickstarter kampanje za Batmobile kojoj je prikupio više od 2,5 milijuna kuna narudžbi.

- Prihod te kampanje nije ušao u izračun prihoda za 2021. godinu, odnosno računovodstveno ćemo ga uračunati u 2022.kad budemo isporučili Batmobile. Zasad je to samo avans - kaže Gajšak.

Pojašnjava da je na rast CircuitMessa u ovoj godini najviše utjecao STEM box. Riječ je o prvoj hardverskoj pretplati u Hrvatskoj. Kao i niz drugih projekata, pokrenuo ju je preko platformi za grupno financiranje i s njom postavio hrvatski rekord. Prikupio je 3,1 milijun kuna narudžbi.

- Sa STEM boxom smo ojačali poslovanje i stvorili bazu vjernih kupaca, a Batmobile, koji je nastao u suradnji s Warner Brosom, pokazao nam je da smo spremni za daljnje ubrzavanje rasta i stoga u 2022. planiram prvu rundu investicije - kaže Gajšak, čiji je CircutMess za 2022. prema Novac.hr-u proglašen jednim od 25 najperspektivnijih startupa u Hrvatskoj. Dosad je CircuitMess primio sjemensku investiciju od osnivača Infinuma Tomislava Cara. Iznos tog ulaganja nije objavljen. Gajšak navodi da trenutačno razgovara s fondovima iz SAD-a jer mu je cilj ojačati bazu na tom tržištu i tamo osnažiti svoj brend.

- Tražim investitore koji imaju iskustva s našim biznisom, posebno u SAD-u, odakle nam dolazi 60 posto kupaca, a cilj nam je da postanemo velik i prepoznatljiv brend kao što je Lego - kaže Gajšak.

Navodi da je tijekom ove godine CircuitMess narastao s 12 na 23 ljudi. Pogon u Zagrebu dobio je i pokretnu traku. Za nešto više od 200.000 kuna, subvencionirano sredstvima EU, postavili su vlastitu liniju za sastavljanje elektroničkih pločica. - Do ove smo godine unajmljivali tu uslugu, a sada možemo sami postavljati mikročipove na elektroničke pločice i odmah ih prototipirati, kao i serijski proizvoditi naše uređaje - kaže Gajšak.

image

Batmobile

Marko Miscevic/cropix

Ističe da nije želio uzimati novi novac od investitora dok se nije uvjerio da u svojoj branši može brzo rasti. Kaže da je zato primarno išao na prodaju preko Kickstartera i Indiegoga. U četiri godine tako je ostvario više od 1,2 milijuna dolara narudžbi. STEM box mu je postavio tempo da svaka tri mjeseca izbacuje na tržište novi uradi sam hardverski proizvod. Dosad je, među inim, tako na tržište plasirao pametni voki-toki, pametni sat, glazbeni sampler i robotsku ruku.

- Imamo mnogo ideja o tome što dalje sa STEM boxom, ali i s drugim proizvodima. Razmišljamo o tome da napravimo svoj prvi dron, primjerice letjelicu poput aviona Batmana, možda i Batmanov remen - kaže Gajšak i otkriva da CircuitMess u 2022. više neće ostati samo na hardveru. Dodaje da su ove godine isporučili 18.000 proizvoda, dvostruko više nego lani. - Osobno me jako veseli što smo u suradnji s UBIK-om prikupili 156.964 kune donacija, što nam je omogućilo da svoj nezbrinutoj djeci u Hrvatskoj, njih više od 700, dostavimo pod bor na Badnjak pet hrvatskih robotića i naš Ringo, uradi sam telefon - zaključuje Gajšak.

Žele napraviti Netflix za učenje STEM-a

- S jednim američkim partnerom razgovaramo o tome da naše tutorijale za uradi sam hardverske uređaje pretvorimo u Netflix za učenje STEM-a i tako otvorimo novi izvor prihoda - kaže Gajšak. Pojašnjava da su primijetili da se tutorijali za njihove uređaje jako prate i da su tako došli na ideju da ih pretvore u softversku platformu koja bi omogućila da se mogu sastavljati virtualno. - Ideja je da se umanji barijera u cijeni, znači da se može učiti o STEM-u, a da se ne mora nužno kupiti komad hardvera jer neki si to ne mogu priuštiti, a onda bi to mogli vidjeti i isprobati u školama - kaže Gajšak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:09