Dobar početak

Hrvatski startup prikupio 16,9 milijuna kuna kapitala, a cilja 157,7 milijuna kuna

Ovo je znak da su ulagači prepoznali kvalitetu Blockademije - kaže Marin Kramarić, suosnivač i izvršni direktor

Marin Kramarić, suosnivač i izvršni direktor hrvatskog startupa Blockademia

 Blockademia

Hrvatski startup Blockademia, koji na Tehničkom fakultetu u Rijeci testira sustav autentičnosti diploma pomoću blockchaina, završio je prvu fazu prikupljanja kapitala preko Initial Coin Offeringa (ICO). Blockademia od užeg kruga investitora koji su bili pozvani da ulože u nju prikupila 16,9 milijuna kuna (2,25 milijuna eura) vrijednosti.

Cilj hrvatskog startupa je preko ICO prikupiti 157,7 milijuna kuna (21 milijun eura) kapitala.

Marin Kramarić, suosnivač i izvršni direktor Blockademije zadovoljan je uspjehom u prvoj fazi ICO, takozvanom private saleu.

- Ovo je znak da su ulagači prepoznali kvalitetu Blockademije i onoga što naša aplikacija nudi. Prikupljena sredstva iskoristit ćemo kako bismo ojačali svoj tim te do kraja iduće godine Blockademia aplikaciju izbacili na mainnet, odnosno učinili dostupnom u cijelom svijetu - kaže Kramarić.

Dodaje da ga veseli interes partnera i franšizera. Startup ih je privukao više od deset. Među njima je i tvrtka Connecta Digital preko koje će hrvatski startup biti prisutan i na tržištu Arapskog zaljeva.

Matjaž Viher, predstavnik Connecta Digitala kaže da su zahvalni što mogu postati i partner projekta, ne samo kao investitori, već i kao franšizeri.

- Predstavljat ćemo Blockademia projekt na području Gulf Cooperation Councila koji čine Bahrain, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, jer smo prepoznali potencijal ideje koja zapravo rješava doista kompleksne izazove na dnevnoj razini u cijelom svijetu - kaže Viher.

Izvršni direktor Blockademije Marin Kramarić kaže da su prednosti njihovog rješenja već prepoznali brojni partneri u Hrvatskoj. Uz Tehnički fakultet u Rijeci to su i visoka škola Aspira, konzultantska kompanija za prodaju i prodajni menadžment Mercuri International Hrvatska i tvrtka specijalizirana za edukaciju HR stručnjaka Human Capital.

U Blockademiji navode da su dobili i Računovodstva i Financija, kao i udruge Računovodstvo i financije, zatim marketinške agencije Muzika i To, tvrtke za izradu web stranica VIRO ITS, računovodstvena tvrtka InBiro te Golf Master Center, tvrtke specijalizirane za edukaciju i unaprjeđenje golfa.

Kramarić pojašnjava da rješenje Blockademije omogućuje da izdavači dokumenata štite svoj proizvod od plagijata i zloupotrebe, te dodaju svojim proizvodima i uslugama novu razinu sigurnosti. Blockademijina aplikacija, izgrađena na Cardano blockchain tehnologiji, omogućuje izdavanje i provjeru autentičnosti dokumenata.

- Korištenjem našeg sustava, koji zbog svoje decentralizirane prirode omogućuje potpunu transparentnost u radu i onemogućuje bilo kakve manipulacije, očekujemo da će se problem falsifikacije dokumenata, poput diploma, certifikata i slično u svijetu gotovo iskorijeniti - kaže Kramarić.

Nakon privatne prodaje, ICO ovog hrvatskog startupa nastavit će se kroz još tri faze. U idućoj, koja traje do 22. studenog Blockademija prodaje 12,5 milijuna tokena po cijeni 0,20 eura, do 28. studenog će ponuditi 20 milijuna tokena po cijeni od 0,25 eura i zatim u zadnjoj fazi, do 5. prosinca, ponudit će 37,5 milijuna tokena po cijeni od 0,3 eura.

Ukupno je za prodaju tokena Blockademie rezervirano 85 milijuna takozvanih ACI tokena. Sam startup raspolaže s ukupno 250 milijuna ACI tokena što znači da na ICO-u nudi 34 posto udjela.

U Blockademiji naglašavaju da im u prilog ide činjenica da je SAD maknut s liste zemalja u kojima nije moguće sudjelovati u javnoj prodaji te su Blockademijini ACI tokeni sada dostupni i američkim ulagačima.

- Vjerujem da su decentralizirani sustavi pokretani na blockchain tehnologiji budućnost. Korisnici takvih sustava imaju mogućnost sudjelovanja u izradi i upravljanju sustavom, kao i sudjelovanju u ostvarenoj zaradi, potpuno decentralizirano i neovisno, što je ključno za izgradnju boljeg društva u svim pogledima - zaključuje Kramarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:07