Za 500.000 građana

Hrvatski startup koji ovršenima odmah vraća financijsku slobodu primio 9,8 mil. kuna invesicije

Feelsgoodu će nastaviti tragati za partnerima i ulagati u inovativne tvrtke s kojima dijelimo iste vrijednosti - kaže Dinko Novoselec

Sabine Gradistanac Skrgatic, suosnivačica i direktorica startupa BE-ON i Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood

 Feelsgood

Gotovo četvrt milijuna građana Hrvatske ovršeno je. To je neznatno manje nego lani, ali paralelno, njihov je dug gotovo pet posto veći nego 2020. Neslužbene su procjene da barem još toliko građana se u ovom trenutku nalazi na rubu blokade. Kad se podvuče crta, oko pola milijuna stanovnika Hrvatske nalaze se u ozbiljnim financijskim problemima, a domaći startup BE-ON cilja pomoći im riješiti te probleme.

BE-ON je objavio da je primio investiciju od 9,8 milijuna kuna (1,3 mil. eura) kako bi razvio svoje poslovanje. U BE-ON je investirao prvi hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom Feelsgood.

Sabine Gradištanac Škrgatić, suosnivačica i direktorica u BE-ON-a kaže da će s tim kapitalom proširiti aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca koji se nalaze u blokadi.

- Ovo je značajna investicija i priznanje za ono što radimo već tri godine – pomažemo građanima vratiti osobnu financijsku slobodu, da izađu iz začaranog kruga kroz proces restrukturiranja - kaže Gradištanac Škrgatić.

Dodaje da se na tržištu razlikuju od drugih financijskih savjetnika po tome što imaju vlastito rješenje preuzimanja obveza prema vjerovnicima.

- Na taj način 40 do 60 posto blokiranih klijenata s redovnim primanjima može odmah izaći iz blokade i vratiti se na financijsko tržište te povećati kvalitetu svog života - ističe Gradištanac Škrgatić.

Startup fond Feelsgood, koji je investirao u BE-ON, težak je 30 milijuna eura i prvi je koji je u cijelosti razvijen i posluje u Hrvatskoj. Za razliku od ostalih VC fondova ovaj ima društvenu komponentu pa mu je tako dio poslovnog cilja, uz zaradu, i pomoć u rješavanju stvarnih problema hrvatskog društva kroz ulaganja u takve projekte.

U Feelsgoodu navode da je pozitivni utjecaj na društvo jedan je od osnovnih kriterija kojima se vode pri odabiru poduzeća u koja će uložiti. Pojašnjavaju da taj utjecaj mora biti mjerljiv te usklađen s ostvarivanjem 17 ciljeva održivog poslovanja UN-a, bez obzira radi li se o okolišnim, ekonomskim ili društvenim izazovima u životima ljudi.

Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood kaže da će ova investicija omogućiti BE-ON-u da odblokira veći broj građana koji su se našli u naizgled bezizlaznoj situaciji.

- Mi u Feelsgoodu ćemo nastaviti tragati za novim partnerima i investirati u inovativne tvrtke s kojima dijelimo vrijednosti i krajnji cilj – bolje, pametnije, pravednije i jednakije društvo - zaključuje Novoselec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:18