ALAT KOJI MIJENJA SVE

Hrvatski startup Daytona otvara kod: ‘Prve reakcije su bile iznad svih očekivanja, izgleda da industriji baš treba ovakav alat‘

Lansiranje je popraćeno sveobuhvatnim online vodičem

Osnivači Daytone

Hrvatski startup i predvodnik programiranja u cloudu Daytona predstavio je istoimeni alat za upravljanje developerskim okruženjem (Development Environment Management) otvorenog koda koji će omogućiti postavljanje developerskog okruženja samo jednom naredbom. Radni proces i stvaranje softvera će se time znatno olakšati.

Softver otvorenog koda je softver čiji je programski kod dostupan javnosti pa svakome omogućuje pregled, upotrebu, modificiranje te distribuciju koda. Budući da je javno dostupan, potiče dijeljenje znanja i suradnju, što rezultira kvalitetnim i pouzdanim softverom koji nastaje kroz doprinos cijele zajednice.

Ivan Burazin, osnivač i izvršni direktor Daytone, naglasio je kako je njihov cilj da postavljanje razvojnih okruženja ne bude složeno i dugotrajno. Alat je predstavljen online - X (nekadašnji Twitter) i Github bili su "središnje pozornice lansiranja".

- Prve reakcije su bile iznad svih očekivanja, izgleda da je industriji baš trebao ovakav alat. Veseli nas što njime možemo pridonijeti zajednici otvorenog koda i ne možemo dočekati vidjeti kako će unaprijediti radne procese programera diljem svijeta - poručio je Burazin koji se za razvoj novog, vlastitog startupa odlučio dvije godine nakon što je Infobip kupio njegov startup Shift, što je bila prva akvizicija tog jednoroga u Hrvatskoj.

Uz Burazina, osnivači Daytone su njegovi partneri iz CodeAnywherea Vedran Jukić i Goran Draganić. U rujnu je Burazin Jutarnjem listu otkrio da su njezin potencijal prepoznali i investitori i korisnici. Zbog toga su pripreme za prvu rundu financiranja tekle glatko, a velike financijske i druge institucije iz Europske unije i SAD-a su se već tada predbilježile za korištenje Daytone.

Korištenjem istoimenog alata programeri mogu vrlo jednostavno pokrenuti razvojna okruženja na bilo kojoj infrastrukturi - lokalnoj ili udaljenoj, temeljenoj na oblaku, fizičkom serveru ili virtualnom stroju. Njegova dodatna prednost je to što podržava različite arhitekture, uključujući x86 i ARM, te nudi snažne značajke dizajnirane za poboljšanje produktivnosti i suradnje među timovima za razvoj softvera.

Nekoliko je dodatnih značajki koje će programerima biti korisne. Prije svega, integracija s popularnim IDE-ovima kao što su VS Code i JetBrains, uključujući ugrađeni Web IDE, ali i jednostavna povezanost i interakcija s GitHubom, GitLabom i Bitbucketom.

Osim što nudi koristan alat, Daytona želi okupiti i zajednicu programera. Lansiranje je, naime, popraćeno sveobuhvatnim online vodičem i Slack zajednicom u kojoj programeri mogu dijeliti uvide i tražiti pomoć. Iako je pokrenuta u srijedu, već ima nekoliko stotina članova. Platforma također uključuje detaljnu dokumentaciju kako bi korisnici maksimalno iskoristili njezin potencijal.

- Daytona će organizirati niz događanja, uključujući predstavljanje proizvoda i upoznavanje s osnivačima tvrtke, investitorima i prijateljima. Programere i sve zainteresirane pozivamo da se pridruže zajednici Daytone, pridonose projektu i pomognu oblikovati budućnost razvoja softvera - istaknuo je Burazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:52