AUTO BENUSSI

‘Hrvatski poduzetnici sve više prepoznaju dugoročni najam vozila kao najisplativiju opciju. Evo zašto‘

Nenad Varga
 Vedran Peteh/Cropix

Krajem prošle godine Auto Benussi preuzeo je Car Fleet Management - flotnu logistiku, sa svim vozilima, odnosno aktivnim ugovorima dugoročnog najma ili fleet managementa, koji od tada posluje pod brendom Benussi Fleet Expert. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih tvrtki specijaliziranoj za dugoročne poslovne najmove vozila i fleet managementa cijelih voznih parkova. Grupa Benussi u Hrvatskoj zastupnik je devet auto brendova, kao i davatelj usluge rent-a-cara kroz franšizu Enterprise rent-a-car.

S Nenadom Vargom članom uprave Car Fleet Managementa, razgovarali smo o dugoročnim poslovnim najmovima, poslovanju tvrtke, razvoju poslovanja vezanog uz dugoročne najmove, trenutačnom stanju na tržištu, te o pogodnostima dugoročnog najma vozila.

Kako se razviju poslovi vezani uz uslugu dugoročnog najma vozila u Hrvatskoj?

Kako se radi o vrlo kvalitetnoj usluzi dugogodišnji najam je u razvijenim zemljama praksa i standard poslovanja. U Hrvatskoj se ta vrsta usluge razvija unazad desetak godina, da bi se u zadnje tri-četiri godine ova vrsta usluge intenzivirala jer su je poduzetnici prepoznali kao vrlo kvalitetan način korištenja vozila za svoje poslovne potrebe. Procjenjuje se da se u dugoročnom najmu u Hrvatskoj trenutačno nalazi oko 18 000 vozila. Pogotovo je praksa dugoročnog najma vozila svojstvena stranim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj. Takve tvrtke gotovo da i ne žele drugačiji model vezan uz njihov vozni park, što je i razumljivo jer ne poznaju kolike su cijene rezervnih dijelova, servisa i svega ostalog vezanog uz korištenje i održavanje automobila u Hrvatskoj. Ako se odluče za dugoročni najam tada unaprijed sve znaju, te potpisom ugovora o dugoročnom najmu u trajanju od jedne do pet godina, dobivaju sigurnost cijene najma bez obzira na situaciju na tržištu. Korisnici vrlo točno znaju koliko će ih automobili koštati za cjelokupno trajanje najma, te nemaju rizik izvanrednih i nepredviđenih troškova vezanih uz veće kvarove ili štete, budući da je taj rizik kao i rizik prilikom prodaje rabljenog vozila prebačen na tvrtku davatelja najma.

image
Nenad Varga
Vedran Peteh/Cropix

Zašto je poslodavcima usluga dugoročnog najma vozila prihvatljivija od kupnje vozila?

Možda to vizualno na prvi pogled izgleda skuplje, ali činjenice govore drugačije. Kod nas su poslodavci bili opterećeni vlasništvom i razmišljali da tvrtke sve moraju imati u vlasništvu a pogotovo vlastiti vozni park. Danas poduzetnici sve više shvaćaju da im je racionalnije i manje opterećenje uzeti automobil u dugoročni najam, nego ga kupiti i sami održavati. Naravno, iz razloga da aktivnosti budu koncentrirane na posao kojim se korisnik bavi. Osim goriva, korisnicima usluge dugoročnog najma sve usluge su uključene u cijenu najma, počevši od financiranja, servisiranja, usluge asistencije, osiguranja... Naravno, da opseg usluga može biti djelomičan, ali iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da se praktički svi korisnici odlučuju na kompletnu uslugu. Povećanjem broja korisnika i sve većim poslovnih potreba, dolazi i do povećanja opsega korištenja usluga te se sve više javlja i potreba usluge vođenja potrošnje goriva kroz korištenje kartica goriva sa uključenom naplatom cestarine, te GPS praćenja korištenja vozila.

Protekla 2020. godina je bila jako teška za rent-a-car tvrtke. Kako ste vi prošli?

Istina je da je klasična rent-a-car usluga prošle godine zbog ograničene turističke sezone i pandemije bila pogođena krizom, ali je dugoročni najam vozila bio dosta stabilan i u prošloj godini. Partneri, odnosno, tvrtke koje koriste usluge dugoročnog najma su možda otežano radile, ali kako se radi o kvalitetnim tvrtkama uspjele su se organizirati te nije došlo do prijevremenih povrata vozila ili do problema naplate. Unatoč svemu što se događalo, bili smo vrlo zadovoljni krajnjim rezultatom.

image
Nenad Varga
Vedran Peteh/Cropix

Ova godina bi trebala biti puno bolja?

Tako je. Ovogodišnji rezultati su vrlo zadovoljavajući te je ostvaren i značajan rast kako broja korisnika, tako i realiziranih ugovora.

Imate li vi problema s nabavom automobila zbog krize nastale nedostatkom poluvodiča?

To je globalni problem i na njega nije moguće utjecati. Iz naše perspektive taj problem je ponajviše izražen u produženim rokovima isporuke automobila. Možete ugovoriti i naručiti vozila, ali rokovi više nisu, nažalost, takvi da je vozilo moguće dobiti vrlo brzo ili praktički odmah. Sada su rokovi duži, a samim time je teže kupiti automobil. Iz tog razloga smo mi kao velika grupa s vlastitih devet brendova taj problem malo drugačije riješili kroz nabavu određene količine vozila, koju naravno danas imamo na zalihi s mogućnošću trenutne isporuke. Osim toga, u odličnim smo odnosima s tvrtkama za prodaju vozila jer smo i sami veliki kupac vozila.

Budući da imamo respektabilan vozni park unutar naše Enterprise rent-a-car tvrtke, prema potrebama potencijalnog najmoprimca, iz našeg postojećeg auto parka možemo korisnicima isporučiti automobile za dugoročni najam. Naime, korisnici ne traže uvijek nove automobile za dugoročni najam, već im i vozila starosti do dvije godine s manjom kilometražom zadovoljavaju potrebe te takvo vozilo može ići u dugoročni najam. Naravno da je takav automobil praktički trenutačno spreman za isporuku u dugoročni najam.

image
Nenad Varga
Vedran Peteh/Cropix

Koliko imate zaposlenih i koliko vozila imate u vašoj floti?

Benussi Fleet Expert kao član Benussi grupe koristi znanje i rad ukupno preko 420 zaposlenika raznih zanimanja. Benussi Fleet Expert ima flotu od ukupno 1750 vozila u dugoročnom najmu kod naših klijenata, dok Benussi grupa ima rent-a-car flotu od 2200 vozila. Benussi grupa je 2020. godine ukupno uprihodila 600 milijuna kuna, dok će ove godine to prijeći 650 milijuna kuna. Usporedbe radi, 2019. godine smo imali prihod na nivou od oko 750 milijuna kuna, a kojemu se usprkos poteškoćama uzrokovanim ovom pandemijom, pažljivim ulaganjima u širenje poslovanja i kontrolom troškova želimo u narednom periodu i vratiti.

Koje su još opcije na raspolaganju klijentima?

Imamo opciju fleet managementa pri čemu dajemo kompletnu uslugu održavanja, asistenciju, nabavu guma, skladištenje guma, izmjene guma bez financiranja iako se u pravilu klijenti odlučuju na all inclusive uslugu. Također nudimo i opciju dugoročnog najma teretnih vozila do 3,5 tone, gdje smo prema našim saznanjima lider na tržištu. Prednost Benussi Fleet Experta je ta da imamo čak i zamjenska teretna vozila vrlo specifičnih karakteristika kao što su vozila s raznim nadogradnjama tipa hladnjače ili dizalice što je prema nekim našim partnerima iznimno važno jer u slučaju kvara ili štete korištenje zamjenskog vozila mora biti dostupno unutar par sati. Vodeći smo davatelj usluge dugoročnih najmova industrijskih viličara, traktora i specijaliziranih poljoprivrednih strojeva, čime našim korisnicima omogućujemo rad i mobilnost u svim segmentima korištenja vozila i strojeva, a sve to prateći najnovije svjetske trendove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:24