Traljaju ruke

Hrvatski PBZ CO i Erste sudjelovali u najvećoj privatizaciji u Sloveniji i dobro zaradili

Dionica NLB-a držala se uglavnom na razini 10 posto iznad one istaknute u inicijalnoj javnoj ponudi
Arhivska fotografija: Zgrada NLB-a u Ljubljani (lijevo)
 Davor Pongračić / Hanza Media

Dva hrvatska obvezna mirovinska fonda zagrizla su u jednu od najvećih privatizacija u Sloveniji, onu Nove Ljubljanske banke (NLB), a fond menadžeri zadovoljno su jučer trljali ruke nakon prvog dana trgovanja tom dionicom na burzi.

Naime, dionica NLB-a držala se uglavnom na razini 10 posto iznad one istaknute u inicijalnoj javnoj ponudi.

U pitanju su obvezni mirovinski fondovi PBZ CO i Erste Plavi, čiji se menadžeri nadaju dobroj zaradi, kroz cijenu dionice na Ljubljanskoj burzi i dividendu. U IPO-u provedenom prošli tjedan cijena dionice bila je 51,5 eura, a tržišna kapitalizacija prema toj cijeni oko milijardu eura.

PBZ CO u javnoj je ponudi za 102 milijuna kuna kupio 1,4 posto udjela u banci, a zadrži li se cijena iznad 56 eura kao prvoga dana trgovanja, na toj su transakciji zaradili oko deset milijuna kuna. “Dionica dobro izgleda, a predviđena je i dividenda od 70 posto dobiti”, kaže Dubravko Štimac, predsjednik Uprave društva za upravljanje fondom PBZ CO. Erste Plavi je bio još odlučniji te je, kaže Petar Vlajić, predsjednik Uprave, “ušao u NLB s udjelom od 2,76 posto” jer je cijena i IPO-u bila niska, a smatraju da ta banka ima potencijala za rast. Lani je dobit NLB-a bila 233 milijuna eura, napominje, dok se ove godine očekuje da će biti oko 200 milijuna eura, a dividendni prinos “barem sedam posto”.

I PBZ CO i Erste Plavi su aktivni ulagači na Ljubljanskoj burzi, a mete su perjanice: Petrol, Triglav osiguranje i Krka. Kako kaže Štimac, na dionicama Gorenja zarada je bila 100 posto. Pohvalio se i zaradom na cijeni dionice te prihodu od dividende Triglav osiguranja (dosad su od te dividende uprihodili 16 milijuna eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:25