20. SIJEČNJA

Hrvatski nogometni savez lansira svoju kriptovalutu ‘Vatreni‘, evo kolika će biti cijena

Cijena tokena bit će izražena u dolarima. U pretprodaji je minimalni ulog 500 dolara ili 3280 kuna

Elon Musk preferira dogecoin, a ideja je da će navijači hrvatske nogometne reprezentacije preferirati novu hrvatsku kriptovalutu - kriptotoken "VATRENI". Hrvatski nogometni savez (HNS) najavio je da će 20. siječnja početi prodavati kriptovalutu vatreni, nazvanu po reprezentaciji.

Na svojim internetskim stranicama Savez navodi da službena pretprodaja još nije počela, ali da se ostavljanjem e-mail adrese može rezervirati mjesto na listi čekanja.

HNS ističe da će cijena tokena vatreni biti 10 posto povoljnija u pretprodaji i bit će izražena u dolarima. Iznosi 5,90 kuna (0,9 dolara) uz minimalni ulog od 3280 kuna (500 dolara). Kad krene u otvorenu prodaju, stajat će 6,56 kuna (1 dolar) uz minimalni ulog od 164 kune (25 dolara).

Iskorak na tržištu

Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, kaže da se Savez tako pridružuje svjetskoj nogometnoj tehnološkoj revoluciji te u suradnji s dvije hrvatske tvrtke izdaje kriptotoken lojalnosti vatreni, kao i prateću mobilnu aplikaciju.

- Iskorakom na tržište kriptovaluta pratimo globalne trendove, a pritom se želimo još bolje povezati s našim navijačima i omogućiti im prilike koje do sada nisu imali - kaže Kustić. Token vatreni omogućit će svojim vlasnicima da sudjeluju i glasaju u određenim odlukama nacionalnog saveza. HNS navodi da će to biti glasanje za izbor dresova i mjesta odigravanja određenih utakmica. Riječ je o presedanu u radu HNS-a. Ujedno, vlasnici tokena vatreni imat će prednost pri kupnji određenih ulaznica. Ta će prednost ovisiti o broju tokena koji posjeduju.

Suradnja s tvrtkama

Kako bi održao likvidnost tokena i tako omogućio vlasnicima da ga u bilo kojem trenutku mogu unovčiti, HNS je navodi da će se u svakom trenutku na Uniswapu, otvorenoj mjenjačnici kriptovaluta, vatreni moći zamijeniti za bitcoin i druge kriptovalute.

Druge su dvije opcije da će se token vatreni moći koristiti kod partnera.Važno je pritom naglasiti da je riječ o kriptovaluti koja, za razliku od bitcoina, ethereuma ili cardana, tek gradi infrastrukturu i stoga su jedini pravi osiguravatelji njezine vrijednosti potražnja za tim tokenom te brendovi reprezentacije i HNS-a. U HNS-u stoga naglašavaju da vrijednost tokena vatreni može i rasti i padati te ovisi o trenutnom stanju na tržištu kriptovaluta.

HNS na svojim internetskim stranicama navodi da je ulaganje u kriptovalute izrazito riskantno i u njega se ne bi trebao upuštati nitko tko ne raspolaže s dovoljno znanja.

Slično bitcoinu, ponuda tokena vatreni bit će ograničena. Plan je HNS-a izdati 30 milijuna tokena. Svi neće biti ponuđeni na prodaju odmah, nego u fazama tijekom iduće četiri godine.Predsjednik HNS-a Marijan Kustić kaže da je ponosan što na projektu tokena vatreni surađuju s hrvatskim tvrtkama koje će tehnološki i logistički osigurati infrastrukturu za taj token.

Riječ je o tvrtkama AMPnet i Biznisport. AMPnet je za 2022. žiri portala Novac.hr proglasio jednim od 25 najperspektivnijih startupa u Hrvatskoj. Prije tri godine ovaj su startup osnovali Mislav Javor i Filip Dujmušić. Dosad je primio 4,25 milijuna dolara investicija, a u 2020. imao je prihod od 2,88 milijuna kuna. AMPnet je razvio investicijsku platformu koja omogućava tvrtkama i organizacijama brz i jednostavan pristup kapitalu kroz prodaju tokena u zamjenu za udjel.

Plaćanje od 30. travnja

Iz objava na stranicama HNS-a vidljivo je da se najveći interes za kupnju tokena vatreni očekuje od tvrtki. Prema dostupnim informacijama, već se najavljuje da će se njime moći kupovati Nikeovi dresovi, plaćati ulaznice na Ulaznice.hr, gorivo. Plaćanje tokenom vatreni putem službene aplikacije bit će moguće od 30. travnja, a oni koji propuste kupiti token u pretprodaji ili pak žele kupiti dodatne tokene, moći će to napraviti putem Uniswapa.

Ovim će se tokenom moći plaćati kod 182 trgovca u Hrvatskoj, kao i u fan trgovinama nogometnih klubova i kod drugih tvrtki koje podržavaju plaćanja kriptovalutama preko hrvatskog servisa Paycek, iza kojeg stoji najveća hrvatska kriptotvrtka Electrocoin.

Druga hrvatska tvrtka koja podržava ovaj projekt zapravo je središnji igrač u ovoj priči. Riječ je o tvrtki Biznisport koju je pokrenuo bivši košarkaš Ivan Ćubela i član Uprave tvrtke AdoptoTech, koja upravlja servisom TalentLyft. Ćubelin Biznisport razvija posao kojem je cilj pomoći hrvatskim sportašima da dođu do financiranja. Ta je tvrtka od HNS-a kupila licencu i angažirala AMPnet kao tehnološkog realizatora posla.

Mislav Javor pojašnjava da AMPnet ne izdaje token vatreni već samo nude platformu za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2022 13:18