VELIKI POSAO

Hrvatski IT div za 11,4 milijuna eura preuzeo estonsku informatičku tvrtku: ‘Širimo se na Baltik i Skandinaviju‘

Hrvatski IT div s 800 zaposlenika priliku za nastavak rasta vidi na Baltiku i Skandinaviji

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana i Taivo Remmelgas, vlasnik i član Uprave GT Tarkvare

 Jl/

Span, vodeći Microsoftov partner u Jadranskoj regiji preuzeo je najvećeg estonskog Microsoft partnera, tvrtku GT Tarkvaru. Vrijednost akvizicije je 11,4 milijuna eura i podložna promjenama sukladno rezultatima koje će estonska tvrtka postići u ovoj i idućoj godini. U Spanu navode da im je cilj kroz ovu akviziciju proširiti se na tržišta Baltika i Skandinavije.

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana kaže da na tim tržištima postoji potreba za cloud i uslugama kibernetičke sigurnosti u kojima hrvatski softverski igrač ima veliku ekspertizu.

- Ovom akvizicijom Span ulazi na tržište Estonije, jedne od digitalno najrazvijenijih zemalja Europe - naglašava Dujmović.

Navodi da time potvrđuju i svoj fokus na širenje poslovanja na nova tržišta.

- Ekspertiza i tržišna pozicija GT Tarkvare u kombinaciji s našim naprednim cloud i cyber security uslugama odličan su temelj za daljnji rast i razvoj poslovanja na tržištima sjeverne Europe - pojašnjava Dujmović.

Estonski GT Tarkvara, osim s Microsoftom, surađuje s nizom drugih velikih softverskih igrača. Među inima, to su Adobe, Veritas, Citrix, Symantec i VMWare. Slično kao i Span, i oni bilježe kontinuiran rast prihoda tijekom godina, fokusirani su na projekte vezane uz digitalnu transformaciju, cloud i kibernetičku sigurnost. Uz privatni sektor, snažno su pozicionirani i u javnom i obrazovnom sektoru.

image

Estonska tvrtka GT Tarkvara

Jl/

Taivo Remmelgas, vlasnik i član Uprave GT Tarkvare kaže da ovaj potez vidi kao vrlo produktivno udruživanje.

- Span i GT Tarkvara vodeći su Microsoftovi partneri koji ovim preuzimanjem udružuju svoje dugogodišnje znanje i iskustvo. Veseli me što će naši postojeći klijenti sada imati pristup naprednim cloud i cyber security uslugama temeljenim na Spanovu višegodišnjem iskustvu rada s velikim, globalnim tvrtkama - kaže Remmelgas.

Span je jedna je od tri najveće softverske i jedna od deset najvećih IT kompanija u Hrvatskoj. Zapošljava 800 stručnjaka.

Kompanija je za 2022. objavila rast prihoda od osam posto na 829,7 milijuna kuna. Operativna dobit kompanije skočila je za 65 posto na 70,1 milijuna kuna, dok je neto dobit veća 113 posto na 50,7 milijuna kuna.

Uz Ericsson Nikolu Teslu, Span je jedina IT kompanija izlistana na Zagrebačkoj burzi, a dionica Spana u rekordnom je roku postala dio indeksa CROBEX.

image

Nikola Dujmović (Span) na desetoj dodjeli godišnjih nagrada Zagrebačke burze, i proslavi 30 godina burze, primio je nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala

Ranko Suvar/Cropix

Span je i dosad bio aktivan u preuzimanjima. Uz matičnu tvrtku u sastavu grupe Span su tako Bonsai, Trilix, Fintech Digital Services i Span Centar kibernetičke sigurnosti. Predzadnju akviziciju tvrtka je obavila lani kad je za 37,4 milijuna kuna preuzeo proizvođača softvera za anonimizaciju podataka Ekobit.

Ova hrvatska kompanija posluje u Sloveniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Ukrajini, Azerbajdžanu, Moldaviji te Estoniji, a izvan Europe, u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:28