Najvažnije destinacije

Hrvatski dio Jadrana treće najpopularnije mjesto za odmor u EU, iza Kanara i Katalonije

Po broju noćenja iza Jadranske Hrvatske nalazi se i francuska regija sa središtem u Parizu
 Siniša Sunara/CROPIX

Hrvatski dio Jadrana treća je najpopularnija turistička regija u EU, pokazuju podaci euro-statističara, koji se temelje na broju noćenja.

Prema tim podacima, Jadranska Hrvatska, statistička regija koja obuhvaća sedam hrvatskih obalnih županija, od Istarske na sjeveru, pa do Dubrovačko-neretvanske na jugu, u 2016. godini je bila treća najpopularnija turistička regija u EU. Na obali od Savudrije do Prevlake, naime, te je godine ostvareno ukupno 74,2 milijuna noćenja turista.

Već i broj noćenja od hrvatskog dijela Jadrana te su godine imale dvije španjolske regije - Kanarski otoci i Katalonija. Turisti su na Kanarima, španjolskom otočju u Atlantiku, blizu obale Maroka, ostvarili ukupno 102,7 milijuna noćenja, a najveći dio njih rezultat je boravka stranih turista. U Kataloniji, čiji je glavni grad strancima vrlo privlačna Barcelona, turisti su u 2016. godini ostvarili ukupno 79,8 milijuna noćenja.

Po broju noćenja, iza Jadranske Hrvatske nalazi se francuska regija Ile de France, čije je središte Pariz. U osnovi, radi se o regiji koja obuhvaća francusku metropolu i njenu širu okolicu, a u kojoj su turisti u 2016. godini ostvarili 71,2 milijuna noćenja.

Peto mjesto po broju turističkih noćenja u EU drži još jedna španjolska regija, Balearski otoci. Ukupan broj noćenja turista u njoj je 2016. godine iznosio 69,9 milijuna, pokazuju podaci Eurostata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:06