Zakup

Hrvatske šume očekuju preko 800 prijava na poticaje države od 6000 kuna po hektaru

Uz ekološku potporu i uzgoj stoke u sustavu krava-tele neki su proizvođači godišnje dobivali i 20 milijuna kuna potpora
Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić
 Damir Krajač / Hanza Media

Vlada je lani donijela Uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH, prema kojoj HŠ u svrhu pašarenja, u kratkoročni (na dvije godine) i dugoročni zakup (do 10 godina) mogu dati šumsko zemljište koje nije privedeno namjeni određenoj šumskogospodarskim planovima.

Javni poziv za dugoročni zakup (do deset godina) objavljivat će se u redovitim razmacima, kad se ukaže potreba. Trenutno je u obradi oko 450 prijava, a s novim javnim pozivom bit će ih preko 800. Do sada je kroz dugoročni zakup ponuđeno više od 11.000 ha, a u pripremi su i nove površine. Početna cijena zakupa za pašarenje iznosi 200 kn/ha plus PDV. Mnogi osadašnji korisnici imaju dugove.

- S obzirom da se radi o iznosima naknada čija je visina neusporedivo manja od iznosa koje su isti ti korisnici ostvarili po osnovi isplaćenih im poticaja, vjerujemo da će dosadašnji neovlašteni korisnici, posebno oni koji se odazivaju na javne pozive za zakup, po primitku poziva za plaćanje ispuniti svoje obveze - rekao nam je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Uz ekološku potporu i uzgoj stoke u sustavu krava-tele, na području Like, Gorskog kotara i Dalmacije neki su proizvođači godišnje dobivali i 20 milijuna kuna potpora. U projektu je to oko 3000 kuna, a uz benefite i ekološki dodatak za održavanje pašnjaka može biti i 6000 kuna po hektaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:58