Na čelu s Veljkom Ostojićem

Hrvatska udruga turizma našla brojne mane novom zakonu o turističkim zajednicama

Najviše im smeta što se troje od 13 članova vijeća delegira iz Ministarstva turizma
Turisti u Puli
 Goran Šebelić / Hanza Media

Nisu ipak svi u potpunosti zadovoljni novim zakonom o turističkim zajednicama. Tako je Hrvatska udruga turizma koju vodi nekadašnji ministar turizma Veljko Ostojić, a okuplja cijelu turističku industriju Hrvatske, navela niz primjedbi.

Tvrde da tekst prijedloga zakona koji je usvojen na Vladi značajno odudara od prvobitnih nacrta te da je sada to još jedno neargumentirano financijsko opterećenje turističkom sektoru. Smatraju i da je uveden niz nekvalitetnih rješenja u ustrojbi sustava.

Primjerice u turističko vijeće HTZ-a od ukupno 13 članova samo se 8 bira, a 5 delegira, a od tog broja čak troje iz Ministarstva turizma. Vele da to predstavlja podržavljenje sustava koji bi po naravi svojeg postojanja te dobrim iskustvima drugih zemlja trebao biti sastavljen od predstavnika turističke industrije. Nisu zadovoljni i što se dodatno se smanjuje učešće, a time i odlučivanja turističkih kompanija u skupštinama lokalnih turističkih zajednica, što ne omogućava diferencijacija turističke pristojbe po pojedinim turističkim sektorima, primjerice za kamping te što se ograničava pravo skupština turističkih zajednica u pogledu visine financiranja iznimno značajnih projekata. Nisu zadovoljni i što odluku o visini turističke pristojbe donose Županijske skupštine, što se definiraju samo dva sezonska razdoblja za utvrđivanje visine turističke pristojbe te što se ne omogućava obavljanje određenih komercijalnih djelatnosti lokalnim turističkim zajednicama.

Ističu da im nažalost niti jedan od ovih prijedloga koje su naveli u javnom savjetovanju i raspravi nije prihvaćen te da sektor na ni na koji način sektor nije bio uključen u proces pripreme nacrta tekstova.

- Hrvatska udruga turizma pozdravlja pokretanje preustroja sustava turističkih zajednica no smatramo da bi promjene trebale biti hrabrije od predloženih. Naše prijedloge smo u nekoliko navrata u toku izrade prijedlog zakona i pismeno komunicirali Ministarstvu turizma. S obzirom da je zakon pred prvim čitanjem u Hrvatskom saboru, nadamo se da će naši prijedlozi ipak biti uklopljeni u finalni tekst zakona, na dobrobit cjelokupnog turističkog sektora i hrvatskog gospodarstva u kojem turizam čini 20 posto BDP-a, poručio je direktor ove udruge Veljko Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:58