DOBAR SMJER

Hrvatska udruga poslodavaca: Vladin paket mjera pomaže gospodarstvu i osigurava stabilnost

‘Vladin paket sigurno će dijelom amortizirati veliki udar cijena energenata na domaće gospodarstvo‘

Irena Weber

 Damir Krajac/Cropix

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je pozdravila Vladin paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, navevši da on pomaže gospodarstvu i osigurava stabilnost.

Energetska kriza pogađa sve gospodarske subjekte, bez obzira na njihovu djelatnost i veličinu i zato je iznimno važno što je Vlada uvažila prijedloge poslodavaca i mjerama pomoći obuhvatila sve poduzetnike, istaknuli su iz HUP-a.

"Povećanje troškova energije i do 15 puta u odnosu na prošlu godinu ne može preživjeti niti jedan poduzetnik bez teških posljedica, bez obzira na veličinu. Zato pozdravljamo mjere vezane uz cijenu električne energije koje je predstavila Vlada jer one čine značajan korak u lakšem prevladavanju krize s kojom se suočavaju poduzetnici", kazala je glavna direktorica HUP-a Irena Weber napominjući kako je Vlada time osigurala stabilnost u krizi bez presedana.

Weber je istaknula kako će s Vladom nastaviti razgovore o mjeri ograničavanja cijena pojedinih prehrambenih proizvoda i pratiti njezin utjecaj na domaću industriju, kako bi izbjegli potencijalne negativne posljedice takve mjere ali i razjasnili pravne nedoumice vezane uz implementaciju mjere.

"Vladin paket sigurno će dijelom amortizirati veliki udar cijena energenata na domaće gospodarstvo", kazala je Weber napominjući ako su poduzetnici ti koji osiguravaju plaće svim zaposlenicima, ali istovremeno investiraju u razvoj poslovanja.

Pravovremena potpora poduzetnicima u ovakvim izvanrednim okolnostima jamac je zadržavanja standarda svih građana, istaknula je Weber te dodala kako poslodavci očekuju daljnje mjere koje je Vlada najavila, a tiču se dodatnih rasterećenja gospodarstva vezanih uz cijenu plina, nakon što EU predstavi svoj plan.

Weber je kazala i kako poslodavci najavljeno povećanje neoporezivih primitaka pozdravljaju kao prvi korak nužnog rasterećenja plaća u cilju povećanja konkurentnosti hrvatskih poslodavaca.

Vlada je u četvrtak predstavila jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 10:12