AKVIZICIJA

Hrvatska Piramida prodana japanskom Niprou: ‘I kod nas se mogu uspješno razvijati proizvodne kompanije‘

Piramida izvozi čak 97 posto svoje proizvodnje širokom portfelju etabliranih svjetskih kupaca
 Piramida

Blue Sea Capital, regionalni private equity fond uspješno je zaključio prodaju 100 posto vlasničkog udjela u Piramidi, vodećem hrvatskom proizvođaču staklene ambalaže za farmaceutsku industriju, tvrtki Nipro PharmaPackaging International NV, podružnici tvrtke Nipro Corporation sa sjedištem u Japanu. Piramida iz Sesveta proizvodi staklene ampule i bočice koje su pakiranje za farmaceutsku industriju. Važnost staklene farmaceutske ambalaže dodatno je naglašena u vrijeme globalne pandemije bolesti COVID-19, jer se cjepiva primarno pakiraju u staklene bočice. Prošle godine tvrtka je proizvela više od pola milijarde ampula i bočica, a kupci proizvoda Piramide su redom vodeće svjetske farmaceutske kompanije. Piramida je među prvih pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu.

Od preuzimanja vlasništva nad Piramidom, regionalni private equity fond Blue Sea Capital investirao je značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, nabavku osam novih proizvodnih linija i razvoj poslovanja s bočicama. Pod vlasništvom Blue Sea Capitala, Piramida je povećala broj zaposlenih za 35 posto te udvostručila proizvodne kapacitete i prihode.

image
Piramida

„Ponosni smo da je Piramida privukla interes jedne od vodećih tvrtki u industriji farmaceutske ambalaže u svijetu. Činjenica da je Nipro preuzeo Piramidu potvrđuje uspješnost naše investicijske strategije transformacije regionalnih, obiteljskih, malih i srednjih tvrtki u male korporacije s profesionalnim menadžmentom i upravljanjem te snažnim utjecajem na lokalnu zajednicu. Radujemo se vidjeti Piramidu u novoj fazi rasta s globalnim ambicijama“, izjavio je Saša Galić, partner i direktor fonda Blue Sea Capital.

Rezultate Piramide prepoznala je jedna od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju medicinske opreme i farmaceutske ambalaže sa sjedištem u Japanu. Tvrtka Nipro Corporation, koja kotira na burzi u Tokiju ostvaruje više od 4 milijarde dolara godišnjih prihoda, zapošljava više od 33 tisuće zaposlenih i djeluje u farmaceutskoj industriji, industriji medicinskih proizvoda i industriji farmaceutske ambalaže.

image
Piramida

Stephan Arnold, direktor Nipro PharmaPackaginga istaknuo je kako Nipro PharmaPackaginga želi nastaviti graditi izvrsne odnose s kupcima i postati preferirani strateški partner mnogim farmaceutskim kompanijama.

„U suradnji s fondom Blue Sea Capital uspjeli smo potaknuti rast i transformirati Piramidu u jednu od najatraktivnijih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, koja izvozi čak 97 posto svoje proizvodnje širokom portfelju etabliranih svjetskih kupaca. Radujemo se suradnji s Niprom na daljnjem jačanju pozicije Piramide na europskom i svjetskom tržištu“, kazao je Krešimir Sečak, direktor Piramide.

Ivan Zec, partner u fondu Blue Sea Capital koji je vodio ovu transakciju kazao je da primjer Piramide, koja je lani obilježila 70 godina postojanja, potvrđuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno razvijati proizvodne kompanije. “Tradicija u kombinaciji s kontinuiranim ulaganjima u znanje i nove tehnologije može rezultirati globalno konkurentnim i prepoznatljivim hrvatskim kompanijama“, istaknuo je Ivan Zec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:25