REAKCIJA NA POMOĆ

Hrvatska obrtnička komora: Mjere Vlade omogućit će zadržavanje stabilnosti poslovanja

Sada su na potezu gradovi i općine koje naknadama i cijenama komunalnih djelatnosti bitno utječu na poslovanje

Joso Smolić

 Niksa Stipanicev/Cropix

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak su poručili kako će najnoviji paket mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva omogućiti da poslovni sektor, a osobito obrtništvo, zadrži stabilnost poslovanja.

"Najnoviji paket mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena kao odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju, nesumnjivo će omogućiti da cijeli poslovni sektor, a osobito obrtništvo zadrži stabilnost poslovanja u narednom razdoblju", izjavio je u priopćenju potpredsjednik HOK-a Joso Smolić.

Premijer Andrej Plenković u utorak je predstavio četvrti paket Vladinih mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima, vrijedan 1,7 milijardi eura. Najveći dio paketa mjera odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati gotovo 1,2 milijarde eura, za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura. Paket mjera uz ostalo predviđa da cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo te poduzetnike do kraja rujna ostaje na dosadašnjoj razini, dok se cijena plina neće mijenjati do travnja iduće godini, a idućih godinu dana vrijedit će i većina ostalih mjera.

Iz HOK-a ističu i Vladinu odluku da velika većina mjera iz najnovijeg paketa traje narednih godinu dana, za što se HOK svo vrijeme snažno zalagao.

"Što se tiče mjera za ublažavanje cijena energije, teških gotovo 1,2 milijardu eura, one su pravodobne i osigurat će određenu sigurnost nama obrtnicima, jer treba imati na umu da od 105.000 aktivnih obrta gotovo dvije trećine su obrti koji ulaze u kategoriju potrošača električne energije s polugodišnjom potrošnjom do 250.000 kilovatsati (kWh). Dakle, svi oni imaju sukladno Vladinim mjerama nižu cijenu struje u odnosu na ostalo gospodarstvo", istaknuo je Smolić.

Poručio je da će zajamčena niža cijena struje, snižena stopa PDV-a od pet posto na plin i subvencije za plin zajedno s ostalim potporama i poticajima omogućiti obrtnicima da mirnije planiraju svoju cjenovnu politiku te politiku povećanja plaća djelatnicima, kojih je trenutačno u obrtnima zaposleno oko 100.000.

Smolić također najavljuje da će HOK s Vladom i nadležnim ministarstvima nastaviti i dalje razgovarati i pregovarati u cilju određenih rasterećenja u poslovanju obrtnika.

"No, ovdje ističem da su sada na potezu gradovi i općine koje svojim odlukama vezanim uz visinu naknada i cijena u domeni komunalnih djelatnosti također bitno utječu na poslovanje nas obrtnika i malih poduzetnikaističe pritom kako su sada na potezu gradovi i općine koje svojim odlukama vezanim uz visinu naknada i cijena u domeni komunalnih djelatnosti također bitno utječu na poslovanje obrtnika i malih poduzetnika", poručio je potpredsjednik HOK-a u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 21:04