KONFERENCIJA HGK

‘Hrvatska obrambena industrija je zvijezda našeg gospodarstva: Lani je izvoz dosegnuo 152 milijuna eura‘

‘Uslijed promijenjenih geopolitičkih okolnosti obrambena industrija sve više dobiva na značaju‘

Mario Banožić i Karlo Ressler

 Ranko Suvar/Cropix

Obrambena industrija je zvijezda hrvatskog gospodarstva, istaknuo je u utorak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na konferenciji Dan hrvatske obrambene industrije koju su organizirali HGK i njezina Zajednica obrambene industrije.

image

Luka Burilović

Ranko Suvar/Cropix

Konferencijom se obilježava 20 godina postojanja Zajednice obrambene industrije HGK koja okuplja 40-tak tvrtki.

Ministar obrane Mario Banožić je kazao kako Vlada i Ministarstvo obrane podupiru organizaciju ovakvih događanja jer su upravo udružene snage, znanje i lobiranje pokretačka snaga hrvatske obrambene industrije čiji se potencijal razvija u izravnoj suradnji s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom.

"Ponosan sam što danas možemo reći kako je hrvatska obrambena industrija postala jedna od perjanica naše ekonomije i gospodarstva i upravo zato će Vlada ostati predana nastojanjima za daljnji razvoja njezinih sposobnosti“, istaknuo je Banožić navodeći kako je kvaliteta proizvoda i usluga hrvatske obrambene industrije prepoznata unutar Hrvatske vojske te među saveznicima i partnerima.

image

Mario Banožić

Ranko Suvar/Cropix

Rekao je i kako je Vlada svjesna da su naši obrambeno-sigurnosni proizvodi i usluge na najsuvremenijoj razini i ponosni možemo reći kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen proizvodima naše vojne industrije.

"Zato i dalje ostajemo snažno orijentirani na izgradnju daljnjih partnerstva i suradničkih projekata usmjerenih na razvoj novih tehnoloških rješenja“, poručio je Banožić istaknuvši da proizvođači vojne opreme i naoružanja imaju nezamjenjivu ulogu u razvoju sposobnosti te održavanju operativne spremnosti Hrvatske voske, odnosno cijelog obrambenog sustava.

"Jačajući naše obrambene resurse, a time i hrvatsku sigurnost, stvaramo okvire za daljnje iskorake naših gospodarstvenika, za njihovo jačanje i osvajanja zahtjevnih tržišta što je osobito važno u današnje vrijeme novih sigurnosnih izazova“, rekao je Banožić.

Naveo je i kako će korištenje novih tehnologija i sposobnosti u području obrane i sigurnosti u bliskoj budućnosti biti jedan od imperativa razvoja obrambene industrije, a samim time i razvoja doktrina i načina djelovanja oružanih snaga budućnosti.

Burilović je kazao kako se od gotovo nepostojeće obrambena industrije prije 30 i nešto godina, i zemlje koja je bila pod embargom na uvoz oružja tijekom Domovinskog rata, hrvatska obrambena industrija danas pozicionirala na međunarodnom tržištu kao pouzdan partner i dobavljač visokokvalitetnih proizvoda.

"Hrvatska obrambena industrija je zvijezda našeg gospodarstva, unutar i izvan naših granica", istaknuo je Burilović te naveo kako je lani izvoz te industrije dosegnuo 152 milijuna eura.

Kazao je i kako novi načini ratovanja jačaju značaj IT industrije u obrambenoj industriji, a uslijed promijenjenih geopolitičkih okolnosti u svijetu obrambena industrija sve više dobiva na značaju.

Nameće se, kako je rekao, potreba za intenzivnijim ulaganjem u obranu, u razvoj novih tehnologija i sustava te ulaganja u istraživanje i razvoj.

I zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler je naglasio važnost hrvatske obrambene industrije. Kazao je kako je hrvatska obrambena industrija vrlo vjerojatno najprepoznatljiviji hrvatski izvozni brend.

image

Karlo Ressler i Luka Burilović

Ranko Suvar/Cropix
image

Karlo Ressler, Mario Banožić i Luka Burilović

Ranko Suvar/Cropix

To je, kako je rekao, industrija koja prati standarde, koja uspijeva održati konkurentnost bez obzira na sve probleme i izazove s kojima se suočava cijela europska obrambena industrija.

Hrvatska i europska obrambena industrija zaslužuju snažniju podršku Hrvatske i Europe, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:26