REAKCIJA HGK

Hrvatska na korak do investicijskog rejtinga kod sve tri najvažnije rejting agencije

Trenutna situacija u kretanju rejtinga ili izgleda prvenstveno je određena globalnom situacijom i prisutnom pandemijom
Moody's, New York
 Anadolu Agency

Kreditna agencija Moody’s poboljšala je jučer svoju ocjenu kreditnog rejtinga za Hrvatsku. Međutim, i nakon ovog poboljšanja Hrvatska se nalazi u investicijskom dijelu rejtinga kod agencije Standard & Poor`s i Fitch te u neinvesticijskom rejtingu kod agencije Moody's, poručili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Nakon pogoršanja ocjena u godinama krize pozitivni trendovi u kretanju rejtinga ili izgleda započeli su za Hrvatsku krajem 2016. godine kada su sve tri najveće agencije u par mjeseci poboljšale negativne izglede za Hrvatsku u stabilne.

Zadnje poboljšanje ocjene ili izgleda bilo je 10.06.2019. kada je Fitch poboljšao svoju ocjenu i time Hrvatskoj kao druga agencija dodijelio investicijski rang. Prethodno je to učinio Standard&Poors.

Trenutna situacija u kretanju rejtinga ili izgleda prvenstveno je određena globalnom situacijom i prisutnom pandemijom, a manje unutarnjim čimbenicima. Stoga je Fitch u travnju izmijenio izglede za Hrvatsku s pozitivnih u stabilne, što nije bilo neočekivano s obzirom na procijenjeni pad BDP-a za ovu godinu od oko 9%, te prateći rast proračunskog deficita i javnog duga. Takav pad BDP-a se naravno ne može promatrati izdvojeno iz globalnog okruženja jer bi i gospodarstvo Europske unije prema procjenama europske komisije trebalo pasti za 7,4%, a globalno gospodarstvo za -4,4%.

Moody's se inače pokazao kao rejting agencija najmanje sklona promjenama ocjena. Kada se promatra Hrvatska, u dugom razdoblju od 1997. godine Moody's je svoju ocjenu do jučer promijenio samo dva puta, dok su Fitch i S&P svoje ocjene mijenjali po šest puta.

Ovo je svakako dobra vijest za Hrvatsku, i korak do investicijskog rejtinga kod sve tri najvažnije rejting agencije unatoč trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom, poručuju iz HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:50