PRIBLIŽAVANJE POZICIJAMA SAD-A

Hrvatska među europskim zemljama koje su počele blokirati Kinu, kuloari bruje o pritisku EU i Amerike

WSJ navodi da su zemlje od Baltika do Jadranskog mora nedavno otkazale javne natječaje na kojima su kineske državne kompanije trebale pobijediti
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nekoliko manjih europskih zemalja, a među njima i Hrvatska, počele su blokirati Kinu u njenom pokušaju da se uključi u ta gospodarstva, piše Wall Street Journal, tumačeći to približavanjem pozicijama SAD-a i jačanjem strahova u Europi oko kineskog "agresivnog geopolitičkog stava".

Američki poslovni dnevni list WSJ navodi da su zemlje od Baltika do Jadranskog mora nedavno otkazale javne natječaje na kojima su kineske državne kompanije trebale pobijediti, ili, pak, pokrenule postupke kojima je cilj zabrana kineskim kompanijama da potpišu ugovore o izvođenju radova ili da investiraju. Nabrajaju tu, osim Hrvatske, Rumunjsku, Litvu, Sloveniju i Grčku.

Što se Hrvatske tiče, ne navode detalje, ali poznato je da je Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka, 30. prosinca prošle godine, iznenada poništilo postupak davanja 50-godišnje koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom te je odlučilo pokrenuti novi postupak. Razlozi nisu navedeni, a takva je odluka u kuloarima protumačena kao plod pritiska SAD-a i Europske unije. Naime, bolja od dvije ponude došla je od konzorcija kineskih tvrtki, koji je vodila kompanija Ningbo Zhoushan Port Company, upravljač jednom od najvećih luka na svijetu. Druga je ponuda bila od nizozemskog APM Terminala, u konzorciju s hrvatskom tvrtkom Enna Logic Pave Vujnovca. Inače, natječaj je bio objavljen u proljeće 2019. te je ugovor trebao biti potpisan sredinom prošle godine.

Hrvatska se u tom članku spominje i kao jedna od zemalja koja je nedavno zaustavila javnu nabavu uređaja kineske kompanije Nuctech, ali, za razliku od Litve, nije se pritom javno pozvala na nacionalnu sigurnost. Litvanska vlada u veljači je zabranila kupnju tih uređaja za sigurnosni nadzor na aerodromima. U Hrvatskoj ih je 2018. nabavljala Carinska uprava za pregled kamiona, što je bilo sufinancirano novcem EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:54