Banijska šara

Hrvatska je dobila treću autohtonu pasminu svinja: 'Spasili smo je od istrebljenja'

'To je nekada bila jako raširena pasmina svinja u banijskom kraju'
Banijska šara
 Mate Piškor / Hanza Media

Na popis pasmina, sojeva i hibrida domaćih životinja koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj i Popis izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, od ponedjeljka 5. studenoga uvrštena je i Banijska šara svinja. Hrvatska tako sada ima tri zaštićene pasmine svinja: Turopoljsku svinju, Crnu slavonsku (pfefericu) i Banijsku šaru.

Rješenje o priznavanju nove pasmine svinja Banijske šare, gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću i predsjedniku udruge uzgajivača svinja Banijska šara, Mladenu Čačiću, uručio je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić. On je u sklopu svojeg posjeta petrinjskom kraju, obišao farmu Željka Horvata u selu Mokrice Srednje, koji uzgaja u ekološkom uzgoju, stotinjak svinja, među kojima većinu čini upravo nova pasmina Banijska šara.

– To je nekada bila jako raširena pasmina svinja u banijskom kraju, no nebriga, rat, a potom i svinjska kuga gotovo su istrijebile ovu vrijednu pasminu svinja. Nas dvadesetak odlučilo se organizirati i uz potporu grada Petrinje uspjeli smo spasiti Banijsku šaru od istrebljenja. Sada je stotinjak rasplodnih krmača kod dvadesetak uzgajivača i širimo se, rekao je farmer Željko Horvat. Dodaje kako će uvrštavanje Banijske šare na popis hrvatske zaštićene pasmine svinja povećati isplativost bavljenja svinjogojstvom, jer su poticaji veći i veća je cijena koja se može postići.

– Ja kompletnu proizvodnju teladi i svinja plasiram na more, hotelima i restoranima, a i inače, nemamo problema s plasmanom mesa. Žao mi je što Gavrilović, koji je u susjedstvu, nije uključen u ovu priču zaštite naše tradicionalne pasmine svinja i omasovljenja uzgoja svinja, dodaje Horvat.

Ministar Tolušić naglasio je kako je ovo hvale vrijedna akcija i inicijativa, koja će spasiti Banijsku šaru od nestajanja, a uz to pomoći će stočarima da imaju bolje poticaje, veću cijenu, da bolje zarade. Dodao je kako je ne samo svinjogojstvo, nego i cjelokupno stočarstvo u Hrvatskoj na niskim granama, zbog pogrešne politike prijašnjih vlada, ali da se poduzimaju mjere koje će rezultate dati vrlo brzo, jer je stočarstvo baza poljoprivrede, rekao je Tolušić. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović naglasio je kako se nada da će se u cijelu priču uključiti i petrinjski Gavrilović, jedna od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:17