BROJKE ZA 2022.

Hrvatska ipak izbjegla tehničku recesiju: DZS objavio najnovije podatke o rastu BDP-a

DZS je u utorak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom kvartalu porastao četiri posto

Peljški most

 Tom Dubravec/Cropix

U posljednjem tromjesečju prošle godine BDP je povećan četiri posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, dok je u cijeloj 2022. godini rastao 6,3 posto, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku. Istodobno, sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodna tri mjeseca pokazuje pozitivnu stopu promjene od 0,9 posto.

To ujedno znači da je Hrvatska ipak izbjegla tehničku recesiju koja podrazumijeva pad dva uzastopna kvartala, a nakon što je u trećem kvartalu prošle godine BDP zabilježio minus od 0,4 posto.

Za godišnji rast BDP od četiri posto u posljednja tri mjeseca prošle godine najzaslužniji su konačna potrošnja i investicije. Premda je potrošnja kućanstava osjetno usporila i zabilježila rast od 1,3 posto, državna potrošnja značajno je ubrzala, na čak 6,8 posto. Također, investicije su rasle 9,6 posto, znatno brže nego prethodnih tromjesečja. Podaci DZS-a ujedno pokazuju da je izvoz roba i usluga povećan 14,2 posto, ali uvoz roba i usluga istodobno je rastao po stopi od 14,6 posto.

Prva procjena, prema originalnim podacima, kako navodi DZS, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u četvrtom tromjesečju 2022. realno veća za 3,1 posto u odnosu na isto tromjesečje godinu ranije. Na rast BDV-a utjecao je znatan rast realne dodane vrijednosti u djelatnostima trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:35